Motomanų Diskusijos » Visais ratais už gamtą » Dėl moto eksploatacijos metu susidarančių atliekų

| 2011-02-19 eimukass | 1/13068 žinut.
 

 
Atliekos tai šalutinis mūsų visų egzistavimo produktas ir kaip mes be gyventumėm jos visą laiką susidarys. Jau senai valdžios prioritetas yra atliekų tvarkymas nes šioje srityje Lietuva yra nemažai įsipareigojimai ES, o taip pat čia sukasi ne tik dideli pinigai, bet labai dideli pinigai. Šioje verslo nišoje atliekas tvarkančios įmonės daro dvigubą biznį, už atliekų tvarkymą gauna iš valdžios ir iš visų mūsų. Nors kaip ten bebūtų, tačiau į atliekų tvarkymą nereikia numoti ranka, jos netinkamai tvarkomas užima bereikalingu balastu žemės plotą arba mes užteršiam kaimynui aplinką arba jis užteršia mūsų aplinką. Atliekos skirstomos į pavojingas ir nepavojingas. Žmogaus buityje panaudoti nekenksmingi produktai (paprastai su maistu susiję produktai) sudaro nepavojingas atliekas, o visa kita yra pavojingos. Visų mūsų eksploatuojančių moto veikloje pagrinde susidaro pavojingos atliekos, todėl pakomentuosiu konkrečius šių atliekų tvarkymo reikalus.

Aušinimo skysčiai, kitaip vadinami (tosolas ar antifrizas), motoro ar transmisinių mechanizmų alyva, stabdžių skystis, alyva užteršti skudurai, oro - kuro filtrai, akumuliatoriai yra moto eksploatacijos priemonės turinčios kenksmingų medžiagų. Šios medžiagos po tam tikro eksploatacijos laiko tampa pavojingomis atliekomis. Todėl ar jos nenaudotos ar po eksploatacijos negali būti šalinamos į aplinką išpilant ar išmetant ant žemės, į vandens telkinius, į kanalizacijos tinklus, deginti, išmetant į komunalinių atliekų konteinerius, padedant prie kaimyno garažo durų ar išmetant į kaimyno žemę. Dažnas iš mūsų patys atliekame savo priemonių techninį aptarnavimą, todėl susidariusias atliekas galime, ir tai yra mūsų teisė jas nemokamai (tik fiziniams asmenims) atiduoti į prie regioninių atliekų sąvartynų esančias pavojingų atliekų surinkimo aikšteles. Tokiu aikštelių yra praktiškai kiekviename rajone ir jų adresus galima surasti:

Todėl manau susidariusias pavojingas atliekas nesunku pasivažinėjimo metu nuvežti iki tokių aikštelių. Kiti atliekų tvarkytojai kaip UAB „ Žalvaris“, UAB „ Ursus ir ko“ ir kt. už pavojingų atliekų tvarkymą gali paimt ir pinigus. Tvarkydami pavojingas atliekas dažnai perlenkiam lazdą. Ypatingai reikalavimais fiziniams asmenims. Kartais sukurtos taisyklės tarnauja lobistų naudai. Pavyzdžiui panaudotos alyvos kiekis iš moto sudaro apie 3,5 ltr. Ją sąmoningai tvarkingai galima naudoti savo reikmės, tepant benzopjūklų grandines ar nereikšmingoms detalėms sutepti. Yra atliekų kurių pakartotinai neįmanoma panaudoti arba tikrai jų neturi kur dėti, todėl tokias atliekas būtina priduoti atliekų tvarkytojams. Aišku dažnai taisyklės ir gimsta dėl nesąžiningų asmenų dėl žmonių, kurie tepalus pila į upelius ar kitur. Tokių personų nelegalus darbeliai mums visiems kaip šaukštas deguto į medaus statinę.

Kalbant apie auto-moto servisus, jų veiklą reglamentuojama pakankamai griežtai ir norminių aktų yra pakankamai nemažai. Todėl visų nevardinsiu ir nemanau, kad jais reikia užiminėti mūsų galvas. Todėl bendrai informacijai paminėsiu kelis pagrindinius aktus kaip Atliekų tvarkymo taisyklės ( Žin.,2004, Nr.68-2381) ir Aplinkos apsaugos reikalavimų transporto priemonių techninei priežiūrai ir remontui aprašas (Žin.,2007, Nr.85-3430). Šie norminiai dokumentai griežtai numato, kad jei atliekama moto-auto aptarnavimo paslauga, servisai privalo nemokamai priimti visas remonto ar aptarnavimo metu susidariusiais atliekas (25 p.). Netgi ir prašant priemonės savininkui tokių atliekų kaip alyva, stabdžių skystis, aušinimo skystis ir kita, servisai negali atiduoti. Jei transporto priemonės savininkas prašo atiduoti keičiamas detales (26 p.), serviso darbuotojai privalo užpildę tam tikros formos detalių gražinimo aktą, jas atiduoti savininkui. Noriu atkreipti dėmesį, kad jei fizinis asmuo teikia transporto priemonių remonto paslaugą kitiems asmenims, privalo vadovautis minėto aprašo reikalavimais. Tai gal trumpai būtų tiek.

Todėl į visas taisykles žiūrėkim ramiai, įvertindami ne tik savo pareigas, bet ir teises. Gerbkim vieni kitus tvarkydami savo veikloje susidarančias atliekas, nes neapgalvotai išpylęs ar išmetęs pavojingos atliekos užterši gamtą ne tik sau, bet ir kitam. Naftos produktai yra labai lakūs ir skvarbūs. Yra užfiksuota atvejų, kada nuo potencialios taršos židinių, senų degalinių ar kuro bazių per ilgą laiką grunte susikaupę naftos produktai gruntu nukeliauja ne vieną šimtą metrų ir padaro negražinamą žalą mums ir gamtai, į kurią prasidėjus moto sezonui visi važiuojam ilsėtis.

Paskelbė: eimantas puodžiukas (eimukass)

 


Narys
500cc ***
#2    

Sakykim apie tokias aikšteles nemokamas nebuvo girdėta, tikrai naudinga informacija. O apie panaudotų tepalų pilimą į serviso atliekų bačkas drąsiai galiu pasigirt, taip darau :)
2011 Vasario 19 11:32
Pėsčiasis narys
500cc ***
Avataras
#3    

Man tos aiksteles nenaujiena. Automobilio atliekos (padangos, skysciai, filtrai), kitas slamstas viskas sandeliuke sustabeliuojama ir jau kai susidaro kruva, kad negeda zmonem rodyt, vezu i aikstele. Ir tai nera sunku, reikia tik netinget. Reikai saugot Motina Gamta (y)

P.S.: ir bukit zmones, perdirbkit plastikine ir stikline tara, ir plastikinius maiselius taip pat. Nera sunku i spec konteineri nunest. Nes daba paziuri i buitiniu atlieko konteineri, o ten sios triju rusiu atliekos vos ne 1/3 visu siuksliu sudaro. Pyktis paima, negaliu... ispi*dejimas kazkoks (n)
2011 Vasario 19 12:21 Velniop stabdžius - aš tikiu Dievu.
Narys
400cc ***
Avataras
#4    

Pilnai pritariu, kad visos plastiko atliekos sudaro didžiąją atliekų dalį. Tačiau nemažą atsakomybės dalį už tokių atliekų perdirbimą tūri prisiimti prekybininkai, kurie viską pakuoja ko reikia ir ko nereikia. Manau reikės nufilmuoti ir pasiūlyti patalpint portale , kaip dirba žmonės sąvartynuose įrengtose atliekų rūšiavimo linijose, iš bendro atliekų srauto išrenkant mūsų visų išmestas pakuočių atliekas
2011 Vasario 19 13:32
Optimistas
400cc ***
#5    

Kablelius po hyperlink'ų reikėtų išimti, o šiaip tai dėkingas už informacija :) .
2011 Vasario 20 07:33
Narys
25cc *
Avataras
#6    

Informatyvu :P
2011 Vasario 20 11:34 Pradedantysis
Narys
50cc *
#7    

Kai kurios iš pavojingų atliekų yra superkamos. Pvz. akumuliatorius superka "EMP recycling" www.emp.lt
2011 Vasario 24 17:44
Sunkiasvoris
1100cc *****
#8    
2011 Kovo 21 10:10
Juodulys
1500cc *******
Avataras
#9    
2011 Gegužės 25 13:27 Honda VFR 800Fi
Sunkiasvoris
1100cc *****
#10    
2011 Birželio 10 08:43
Narys
1000cc ******
Avataras
#11    

Tepalai nenurodyti VAATC puslapyje... tai kur juos det?
2013 Balandžio 28 07:41
Optimistas
800cc *****
Avataras
#12    

Citata:
Cituoju: turistux
Tepalai nenurodyti VAATC puslapyje... tai kur juos det?

http://www.atliekusupirkimas.lt/alyva-tepalas/
http://www.atc1.lt/lt/atidirbtos-alyvos
2013 Balandžio 28 11:00
Narys
50cc *
#13    

Your essay is extremely beneficial, and the substance is excellent. I have read many articles, but yours left a lasting impression on me; thank you for sharing. Play poppy playtime for free!
Kovo 8 11:49
 




71.040.604
+22.361
VisoVakar
Nariai24.490+9
Temos4.653+2
Žinutės353.849+256
Komentarai100.193+27
Gyvadėžė678.090+799
Nuotraukos72.891+54
Video3.719+4
Motokatalogas4.174+17

Skiltis "Už Gamtą" bendrai finansuojama Europos regioninio plėtros fondo lėšomis. http://www.esparama.lt