Motomanų Diskusijos » Susipažinkime » SIENA MCC prezidentas Heraldas: Klubas nebus parduotas

| 2012-11-27 Dellamorte | 6/31722 žinut.
 

 
Lapkričio 24 d. seniausias ir vienintelis Marijampolės motoklubas SIENA MCC savo jaukiame klubhauze šventė 14-ąjį gimtadienį, kur teko apsilankyti ir man. Suvalkiečių pasveikinti surinko nemažas, bet ir ne per gausus draugiškų klubų atstovų būrys, iš kurių dalis nepabūgę lietuviškos lapkričio darganos į renginį atvyko motociklais.

Trumpai apie SIENĄ: įkurtas 1998 metais, turi čapterius ir klubhauzus Marijampolėje bei Vilkaviškyje. Propaguoja tautiškumo ir „senosios mokyklos“ baikerių idėjas. Klubas turi ir savo nuosavą roko grupę „Squirrels with swords“, koncertuojančią visuose klubo renginiuose.

Šventei įsisiūbavus, įkalbinau SIENOS prezidentą Heraldą duoti interviu portalui motomanai.lt. Šiaip jau tylus ir nekalbus suvalkietis šįkart buvo kaip niekad atviras, o pokalbyje nevengė ir aštrių pasisakymų. Tiesa, pačias aštriausias interviu vietas dėl tam tikrų aplinkybių teko šiek tiek „paglaistyti“, tačiau manau, kad pačios esminės „razinos“ tekste liko. Ir nors autentiško marijampolietiško dialekto užrašyti raidėmis neišeina, tikiuosi, kad pavyko perteikti bent dalį originalios Heraldo kalbos.

Kokybiškas nuotraukas mato prisijungę Motomanai.lt nariai.


Nuotraukose – Kristinos Balčiūnaitės užfiksuotos akimirkos iš gimtadienio.

Žiūrint į pliaupiantį lietų ir tikrai „ne motociklišką orą“ už lango, kyla klausimas – ar lapkričio pabaiga yra tinkamiausia data baikerių klubo įsteigimui. Papasakok, kokios buvo klubo įkūrimo aplinkybės prieš 14 metų?

Aplinkybės labai paprastos: Chebra važiavo, važiavo. Atėjo ruduo. Pasigamino klubo vėliavą, ją iškėlė savo klubhauze. Ir ta data - lapkričio dvidešimta - yra laikoma gimtadieniu. Gal būtų daug smagiau gimtadienis būtų birželio dvidešimtą, bet yra taip. Nuo to niekur nepabėgsi. Kiek žinau, daugelio klubų gimtadieniai yra rudenį. Matyt, po sezono chebros priima sprendimą kurti kažkokią organizaciją, tai ir mums taip buvo.

O kaip gimė pats pavadinimas?

SIENA gimė iš jau veikusio jaunimo klubo, kuriam priklausiau ir aš. 1995 metais prie stalo susėdo penkiolika žmonių, kurie ir sugalvojo tokį pavadinimą. Tik tuo metu motociklų nebuvo. Tai buvo meninikų, keramikų, muzikantų, krepšininkų klubas, vienijęs jaunimą iki maždaug 25-ų metų amžiaus. Turėjome krepšinio komandą, buvo nemažai pergalių. Po SIENOS vėliava tiesiog vienijome įvairius įdomius žmones.

Po trijų metų man gimė idėja atgaivinti Marijampolės rokerių klubą (MRK), gyvavusį 1990-1992 metais, jį prijungiant prie JKS. Bet praktiškai išėjo taip, kad motociklizmas liko vienintelė SIENOS veikla, o kitos nunyko.

Kokybiškas nuotraukas mato prisijungę Motomanai.lt nariai.


Ar esi likęs vienintelis „mohikanas“ iš tų SIENOS narių, atkūrusių motoklubą 1998 metais? Kur dingo kiti? Ar palaikote ryšius?

Taip, aš vienintelis. Tiesa, dar vra vienas narys – Albertas, su kuriuo buvome MRK nariai nuo 1991 metų. Su kitais palaikome labai minimalius ryšius.

Per pastaruosius du-tris metus SIENOS būrys pastebimai išaugo. Kaip pavyksta suvaldyti tokį didžiulį būrį skirtingų žmonių? Ar nekyla minčių nustatyti plėtimosi ribą?

Yra klubo branduolys, yra pasiskirstymas darbais. Jei visas tas tas mechanizmas veikia trisdešimčiai žmonių, tai gerai, o jei matysime, kad jis nebeveikia prie daugiau, tai stabdysime. Kol kas viskas vystosi dėsniningai, į metus įsilieja keli nauji žmonės. Mums daugiau ir nereikia. Kolektyvas laimi „ant kokybės“, o ne „ant kiekybės“.

Kokybiškas nuotraukas mato prisijungę Motomanai.lt nariai.


Ar yra tekę pašalinti klubo narį? Dėl kokių priežasčių?

Yra. Ir per 14 metų gana nemažai. Turime tokią žiaurią, bet teisingą (mūsų supratimu) taisyklę, kurios neturi kiti Lietuvos, o gal ir Europos klubai – iš klubo negalima išstoti. Iš jo gali būti tik pašalintas. Tai tie, kurie įsivaizduoja, kad patys išėjo, tik patys sau gali pasakyti, kad išėjo savo noru. Jie buvo išmesti be galimybės sugrįžti. Jei būdamas subrendusi asmenybė imi blaškytis kaip vėjo gainiojamas lapas – tavo kelias neatitiko klubo kelio. Tai tavo problema. Ir esi išmestas.

Kokybiškas nuotraukas mato prisijungę Motomanai.lt nariai.


Ar taikote tradicinę baikerišką narystės pakopų (hang-around, prospect, member) sistemą? Kiek narių yra šiuo metu?

Mūsų yra trisdešimt. Maža dalis yra kandidatų, hang-around‘ų. Jie atsirado visai neseniai. Ilgą laiką tvarkėmės pagal kitokias nuostatas, tačiau atėję į Kongresą pamatėme, kad tos pakopos yra šioks toks patogumas. Mes jį įdiegėme, ir kol kas esame patenkinti.

Kokybiškas nuotraukas mato prisijungę Motomanai.lt nariai.


Marijampolė yra vienas didesniųjų Lietuvos miestų, tačiau esate vienintelis oficialus motoklubas čia. Kaip manai, kodėl?

Priežastis labai paprasta. Visi nori pažaist. O vien žaidimu klubai negyvena. Čia yra sunkus darbas. Kam teko su tuo susidurti ar pelno nesiekiančioje organizacijoje, ar kokiam šaškininkų klube, ar statybų firmoje – ten, kur yra darbas su žmonėm, ten darbas yra sunkus. Per eilę metų tai supratome, ir tai bandome savaip išspręsti. Supranti, kas yra malonumas, ir kas yra „reikia“.

O kiti... Yra čia tokių, kurie bando – kuriasi, daro. Bet žinai, pirmais metais susirenka trisdešimt motociklistų ir sako – „mes jėga, apspjovėm ir tą SIENĄ, ir visus“. Na, nepuolam tokiems snukių daužyt su lazdom, bet sakom – „gerai, palaukim kito sezono“. Kitais metais jų jau nelieka.

Kai prasideda darbas – vienas nori būti svarbus, kitas nori būti dar svarbesnis. Prasideda konfliktai, problemos. Galiausiai tam tikra dalis žmonių ateina po SIENOS vėliava.

Kokybiškas nuotraukas mato prisijungę Motomanai.lt nariai.


Ar turite šūkį, devizą?

Pas mus visų pirma yra žmogus. Ne „paniatkės“ kažkokios, bet žmogus. Šūkių, devizų neturime. Klubo tikslas yra vienyti šituos draugiškus, įdomius žmones. Ir tiek. Nes jei turėsi aplink save bičiulių ratą, kurie tau pritars, kurie kartu važiuos – tu padarysi labai daug.

Ką manai apie dabartinę motociklizmo situaciją Lietuvoje? Kokie trūkumai ir privalumai? Kaip ji atrodo bendrame Europos kontekste?

Galiu tiek pasakyti – mada jau praėjo (pauzė). Jei Lietuvoje motociklizmas kuriamas pagal serialą „Anarchijos vaikai“, tai ką aš žinau... (visi juokiasi). Jei chebra viską daro, ką mato tame seriale, tai koks čia motociklizmas?

Kaip tik ruošiausi klausti, ar žiūrit Sons of Anarchy?

Žiūriu (juokiasi). Ir su didžiausiu malonumu. Viskas man ten z****s, patinka. Nesakyčiau, kad esu jo vergas. Bet kai gretimam mieste chebra beždžioniauja, ką mato per teliką, tai man biski gėda iš tikro. Užsirašyti ant priekio „First Six“... Žemiau nei žema.

Kokybiškas nuotraukas mato prisijungę Motomanai.lt nariai.


Kokie jūsų santykiai su kitais Lietuvos ir užsienio motoklubais? Ar turite itin artimų draugų/ mirtinų priešų?

Mirtinų priešų tai neturim. Nes jei turėtume, tai jie būtų mirę (juokiasi). O artimų draugų turime tiek, kiek turime.

Į Lietuvą atėjus vienam pasauliniam baikerių klubui buvo pradėta kalbėti, kad motociklizmo situacija Lietuvoje neišvengiamai keisis, lietuviški klubai turės jungtis, nes kitaip bus „suvalgyti“. Ką manot apie tokias kalbas? Ar gali būti kokie nors pokyčiai?

Pokyčiai gali būti. Ir jie bus, manau. Bet aš tau pasakysiu šitaip. Pavyzdžiui, yra dvi spurgos. Viena skani, kita – ne. Viena iš natūralių produktų, kita - sintetinė. Vis tiek skaniau valgyt tą natūralią. Taip ir kiekvienas normalus save gerbiantis klubas norėtų prie savęs prijungti kažką vertingo. Klubą stiprų, su istorija, su jėga, važiuojantį.

O jeigu eit kitu keliu, tai tų kąsniukų sintetinių - pilna Lietuvoje. Tik imk, ir valgyk juos. Jie tiesiog rankas ištiesę eina link tavęs: „aš noriu, aš!”. Ir jie gali eit.

O mūsų istorija - nežinau. Čia kaip žvaigždėse bus parašyta. Jeigu vieną dieną bus lemta taip, kad SIENOS neliktų, tai jos neliks. Ne tai, kad ji bus suvalgyta, jos neliks tik visuomenės akims. Pats klubas išliks, jis važiuos, jis nebus parduotas, nebus iškeistas. Tą aš galiu tvirtai pasakyti.

Klausyk, aš ne per žiauriai šneku? (kreipiasi į kitą klubo narį Giedrių. "Aš kontroliuoju", - atsako jis. Nuaidi juokas).

Kokybiškas nuotraukas mato prisijungę Motomanai.lt nariai.


Kaip įsivaizduoji SIENĄ po 5 metų?

Taip pat. Net galiu pasakyt, kad jei niekas pagalių į ratus nekiš, aš ir po dešimt, ir po dvidešimt metų ją įsivaizduoju taip pat. Tik atitinkamai narių ir garažų į tą pusę (rodo ranka) bus daugiau.

Pats ilgą laiką vairavai sportinį motociklą. Vėliau persėdai ant kruizerio. Senatvė?

(Netrumpa pauzė). Tai jo. (visi juokiasi).

Papasakok apie dabartinį savo motociklą.

Na, nenoriu kalbėti nuvalkiotomis frazėmis, bet tam tikra prasme apsergi „ta legenda". Tas motociklas, palyginus su japonu kokiu, yra kirvio darbo. Nu, nepabijokim to žodžio. Bet tai yra savotiškai žavintis dalykas. Bent jau tokį paprastumo mėgėją („sručių“) kaip aš. Pas mane Softailas, 2002 metų. Padarytas taip, kaip aš noriu: su spygliu gale, praktiškai be "špūrblekės", kuri visą šūdą karvių teškia ant kaklo ir nugaros. Žinai, ir tai žavi. Tas garsas, tas padarymas motociklo ne pardavimui. Sodynė nesmagi, atsilupus. Bet po ZZR‘o, po Dragstaro... Nusipirkau šitą harlį visą sumaitotą, sutvarkiau jį, ir šiandien galiu pasakyti, kad šituo gaidžiuku galiu važiuot ir dainuot.

O jūsų klube yra kažkokia politika motociklų klausimu?

Yra. Per ateinančius metus išvaryt iš klubo visus „japonus“, kad liktų vien harliai (juokiasi).

Ne, mes gal tuo ir kitokie, kad pas mus nėra taisyklės kokiu motociklu važiuoti. Nors viena yra – juoda spalva. Nesvarbu, ar motociklas yra harlis, „japonas“ ar koks „hyosungas“, jis turi būti tik juodas. Kaip ir mūsų smegenys.

Kokybiškas nuotraukas mato prisijungę Motomanai.lt nariai.


Jei jau prakalbom apie juodus smegenis - ilgą laiką grojai death metal grupėje GARROTE bosine gitara. Ar dar domiesi metalo muzika? Kokiam paskutiniam koncerte buvai?

Sarmata prisipažinti, bet tai buvo OVERKILL‘ai Vilniuje, kai sudegė „Kablys“ (2000 metais – S.R. past.). Nelieka laiko tam važinėjimui į koncertus. Aš ir taip esu vagis – vagiu laiką iš savo šeimos. O dar kai kas „travina“ nusikabinti tą „basūchą“ nuo sienos ir grot su jais metalą... Tikrai to laiko nėra, todėl būtų gaila dar apsikraut ir tada draskytis jau per tris vietas.

(Leisiu sau pastebėti, kad Heraldas čia gerokai pasikuklino – vien šiais metais jį su kitais SIENOS nariais buvau sutikęs metalo festivaliuose „Kilkim Žaibu“ ir „Daubos griaucmas“. – S.R. past.)

O naujienas seku, užeinu į „jūtūbą“. Visą tą savo ketvertuką – METALLICA, SLAYER, MEGADETH, ANTHRAX. Pažiūriu, ką groja. Nu ir paskui – TESTAMENT, OVERKILL ir taip toliau gali eit.

Koks tavo nuomone yra geriausias baikeriškas renginys Lietuvoje?

Man, jei kalbant atvirai – SIENOS sezono atidarymas, uždarymas, gimtadienis.

O jei be savo?

Tai toli turbūt nenuvažiuosim. gal koks „Baikerių viduržiemis“... „Mototurnyras“ Gargžduose (juokiasi). Tai kad ir nevažiuojam niekur per daug.

(Čia įsiterpia Giedrius). Aš tai ilgiuosi tų senų laikų. 1998-2002 metais. Kai susirinkdavo visi. Susimoki simbolinį mokestį, įlendi į teritoriją ir būni bendrai su visais. Niekas vienas kito neskirstė, nežiūrėjo – raudonas tu ar baltas. Naujas tavo mocas, ar su „šiurpu“ atvaręs. Bet būdavo – susėdi su žmogum, ir gali su juo pakalbėti apie motorą, kur ką aplankė, kur kokia musė įskrido tarp dantų.

Kur svajoji nuvažiuot motociklu?

Dėl važiavimo, dėl kelionių – neturiu svajonių. Sakykim, norėčiau aplankyti visas Europos senovines pilis. Jei vieną dieną atsiras finansinių galimybių – važiuosiu. Bet čia ne svajonė.

Ką grandiozinio planuojat penkioliktajam gimtadieniui?

Jis tikrai nebus labiau grandiozinis nei šitas. Nei penkioliktas, nei dvidešimtas. Saviem ir sau.

www.sienamcc.lt

Kokybiškas nuotraukas mato prisijungę Motomanai.lt nariai.


Daugiau foto: http://www.motomanai.lt/p-media_list.fcb.Renginiai.SIENA_MCC_ketu....

Paskelbė: Saulius (Dellamorte)

 


Narys
1100cc *****
#2   +4  

Aciu uz gera reportaza/interview! (y)
2012 Lapkričio 27 22:27
Narys
500cc ***
Avataras
#3    

Saunus pasnekesys :)
2012 Lapkričio 28 16:52
Narys
50cc *
#4    

Puikus straipsnis. Ačiū
2012 Lapkričio 29 15:50
Pėsčiasis narys
50cc *
Avataras
#5    

Geras straipsnis, buvo idomu skaityti. (y)
2012 Lapkričio 29 18:38
Narys
50cc *
#6    

Straipsnis geras,bet gal nereikia stumt ant gretimo miesto(Prienu) del tu first 6 ,kad tipo prisiziureje serijalu jie taip elgesi ;) ,o pasiziuret is sono y save del harlio ir del to,kad visi mocai butinai turi but juodi :) . Tai kas cia daugiau prisiziurejes ... :) ))
2012 Lapkričio 29 23:01
Narys
50cc *
#7    

Ne tik pas prieniškius yra antsiuvas "First...".
2012 Lapkričio 30 10:43
Narys
25cc *
#8    

Prienai? Maniau mes vieninteliai.Prieš metus šitam krašte tik mes turėjom First.... Jau neturim ba iš to išaugama. Nors serijalą žiūrim po šiai dienai :O
2012 Lapkričio 30 15:24
Narys
50cc *
#9    

šaunuoliai
2012 Lapkričio 30 19:47
Narys
600cc ****
Avataras
#10    

As galvojau,kad tik MC gali logotipa ant nugaros nesioti,o MCC tik ant priekio? Lietuvoj gal kitaip... Tik pastaba,nestumiu cia! Geras straipsnis.Ir dziugu,kad yra paprastas klubas kuriame viskas apie vaziavima ir bendramincius su minimum politikos. Su Gimtadieniu! Linkiu SIENA MCC dar 14 metu! Gero kelio (y)
2012 Gruodžio 1 23:40 Jeigu ji turi du papus arba du ratus-lauk bėdos.
Narys
400cc ***
#11    
2012 Gruodžio 2 11:11
Narys
125cc **
#12    

Linkejimai SIENAI, taip ir toliau (y)
2012 Gruodžio 4 00:15
Narys
400cc ***
Avataras
#13    

sauni kompanija, visada yra apie ka pakalbeti, visi draugiski ir nesvarbu su kuo tu atvaziuoji, ar su senu ar su nauju motociklu bendrauji kaip lygus su lygiu....
taip ir toliau
labai gaila kad negalejau sudalyvauti gimtadienyje....
:-(
2012 Gruodžio 4 12:45
 




P
A
T
K
P
Š
S
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 


71.040.604
+22.361
VisoVakar
Nariai24.490+9
Temos4.653+2
Žinutės353.849+256
Komentarai100.193+27
Gyvadėžė678.090+799
Nuotraukos72.891+54
Video3.719+4
Motokatalogas4.174+17