Motomanų Diskusijos » Visais ratais už gamtą » Senos transporto priemonių detalės atgimė meno kūriniuose

| 2011-05-26 AntanasP | 5/17827 žinut.
 

 
Mėnesį trukęs konkursas auksarankiams „Feniksas“ iš garažų, rūsių ir namų į dienos šviesą ištraukė tikrų meno kūrinių – mechanikos mėgėjai su menininkų sielomis pademonstravo, kokių originalių skulptūrų, žvakidžių ar pakabų galima sukurti iš nereikalingų transporto priemonių detalių.

„Metalo laužo krūva man tarsi aukso krūva, kuri duoda peno sielai, – pasakoja geriausio kūrinio autorius Renaldas Darius Dulinskas iš Vilkaviškio. – Į naudotas automobilių, motociklų, skalbimo mašinų, laikrodžių ir kitokių mechanizmų detales žiūriu kitaip nei daugelis. Numesta metalo detalė gali tapti sunkvežimiu, lėktuvu, traktoriumi, o kelios veržlės ir keletas centimetrų vielos gali įsikūnyti į įvairių profesijų žmones, paukščius, gyvūnus augalus“. Jo iš rastų senų detalių sukurtas garvežio modelis pelnė daugiausia balsavusiųjų simpatijų.

„Visi šie darbai pagaminti iš nebereikalingų smulkių detalių, kurios per laiką susikaupia likučių dėžėje. Jiems sukurti reikėjo daug laiko. Gaminant tokius suvenyrus svarbu ne tik fantazija, reikia išmanyti ir techniką“, – sako R. D. Dulinskas. Autorius, kurdamas „feniksus“, naudojo tik tris įrankius – pusiau automatinį suvirinimo aparatą, kampinį šlifuoklį ir reples.

Pasak konkursą rengusios VšĮ „Moto Grupė“ direktoriaus Antano Petrausko, šiuo konkursu norima priminti, kad senas motorines transporto priemonių eksploatacines atliekas reikia ne išmesti ar užkonservuoti garažuose, o prikelti naujam gyvenimui – atiduodant perdirbti ar saugiai panaudojant, pavyzdžiui, suvenyrų draugams gamybai. „Žinoma, tai netaikytina pavojingoms atliekoms, kurias saugiausia atiduoti į surinkimo aikšteles, gamintojams ar perdirbėjams“, – primena A. Petrauskas.

Pats R. D. Dulinskas aktyviai pasisako už antrinį žaliavų panaudojimą: „Deja, kol kas mūsuose žmonės ekologija rūpinasi tiek, kiek tai liečia jų „daržą“. O, pavyzdžiui, kinai ar rumunai iš tokių atliekų sėkmingai gamina skulptūrėles, kitus suvenyrus, kurie yra paklausūs. Kodėl to nepadarius ir Lietuvoje?“ – alternatyvią senų detalių panaudojimo idėją svarsto vyras.

Trims konkurso nugalėtojams už jų „feniksus“ atiteko vertingi prizai. Kūrinių nuotraukos eksponuojamos svetainėje http://www.motomanai.lt/uz_gamta/.

Šis konkursas yra viena iš šiemet įgyvendinamo projekto „Visuomenės informavimo ir švietimo apie motorinių transporto priemonių ir eksploatacinių atliekų daromą žalą gamtai priemonių įgyvendinimas“ veiklų. Projektą, finansuojamą Europos regioninės plėtros fondo lėšomis, inicijavo ir įgyvendina VšĮ Moto grupė. Portalas „Motomanai.lt“ vienija daugiau nei 18 tūkstančių narių turinčią motociklininkų bendruomenę.

Kelios „feniksų“ nuotraukos:

Nugalėjęs „feniksas“ – garvežys. Panaudota 16 senų guolių, viena oro pompa, elektros skydelis, grandinė ir įvairių rastų metalo lauže detalių. Ilgis 800 mm, aukštis 250 mm, svoris 6 kg. Aut. R. D. Dulinskas

Kokybiškas nuotraukas mato prisijungę Motomanai.lt nariai.


2 vieta – originalus staliukas. Aut. Albertas Tamašauskas

Kokybiškas nuotraukas mato prisijungę Motomanai.lt nariai.


3 vieta – motociklas. Aut. Milžinas kk

Kokybiškas nuotraukas mato prisijungę Motomanai.lt nariai.


4 vieta - Gamybos laikas: 2 dienos; Metalas: nerūdijantis plienas - vamzdis, juosta, strypas, pridedamo metalo strypeliai; Suvirinimo tipas: TIG; Motociklo tipas: Coffin Sidecar. Aut. Krestas

Kokybiškas nuotraukas mato prisijungę Motomanai.lt nariai.


5 vieta - Šie visureigiai buvo skirti bekelės 4x4 kino filmu festivaliui. Idėja priklauso „Viesulas-Bastunas“ klubo prezidentui A.Sutkui, o viso darbo atlikimas Vidui Stanevičiui. Aut. Vidas Stanevičius

Kokybiškas nuotraukas mato prisijungę Motomanai.lt nariai.


Miškų demonas, pagamintas iš motociklo rėmo, karbiuratoriaus, seno motociklinio krepšio bei senos kaladės. Šis kūrinys gali šaudyti (jis iššauna 9 strėles/1 min., apšviečia 25 m spinduliu, yra lazerinis taikiklis, šūvio nuotolis – 25/47m (peršauna kiaurai arbūzą). Aut. Rytis Rafaelis

Kokybiškas nuotraukas mato prisijungę Motomanai.lt nariai.



Visi konkursui pateikti darbai: http://www.motomanai.lt/uz_gamta/p-question_feniksas_2011.html

Paskelbė: Antanas Petrauskas (AntanasP)

 


Narys
400cc ***
Avataras
#2   -1 / +1  

Paskutinis nustebino ...
,,Miškų demonas, pagamintas iš motociklo rėmo, karbiuratoriaus, seno motociklinio krepšio bei senos kaladės“ niekur to nematau...
2011 Gegužės 26 14:55
Narys
400cc ***
#3    

kur to paskutinio kurinio yra karbiuratoriaus dalys...
2011 Gegužės 27 12:41
Narys
800cc *****
Avataras
#4    

gal detaliu ir nera kurias isvardino, bet isdazymas tai superinis (jow)
2011 Gegužės 30 13:13 Only a biker knows why a dog sticks his head out of a car window.
Super'inis
1100cc *****
Avataras
#5    

„Žinių amžius“: metalo atliekos virsta kūriniais

Iš nereikalingų transporto priemonių detalių ar kitos buitinės technikos galima sukurti ne tik širdžiai mielų darbelių, suvenyrų, bet ir rimtų meno kūrinių. Neseniai įvykęs konkursas auksarankiams internete „Feniksas“ iš garažų, rūsių ir namų į dienos šviesą ištraukė mechanikos mėgėjų darbus. Daugiau – „Žinių amžiuje“ trečiadienį, birželio 22 d., 16.03 ir 20.20 val.

Laureatu tapo Darius Dulinskas iš Vilkaviškio. Jo sukurtas darbas iš metalo atliekų „Garvežys“ pelnė internautų pripažinimą ir buvo apdovanotas. Autorius sako, kad jam metalo laužas yra tarsi aukso krūva.

Konkurso „Feniksas“ organizatorius motociklininkų bendruomenės įkūrėjas Antanas Petrauskas nesitikėjo, kad Lietuvoje yra tiek daug kūrybingų žmonių. Jis įsitikinęs, kad senas motorinių transporto priemonių eksploatacines atliekas reikia ne išmesti ar laikyti garažuose, o prikelti naujam gyvenimui.

„Žinių amžius“ trečiadieniais 16.03 ir 20.20 val. per Lietuvos radiją.

Laidos vedėja Jolanta Jurkūnienė.

http://www.lrt.lt/radio/news.php?strid=5086&id=5788009&sid=7704
2011 Birželio 6 11:51 Honda VFR800 - sportuojantis turistas.
Opozitas
250cc **
Avataras
#6    

Tokį staliuką būtų visai nieko namuose turėt :D Gal iš mirusio dnepr variklio reikėtų sugalvot kažką panašaus :D
2011 Birželio 8 12:52 Merginos, laikykit cilindrus, stūmoklis pareina...
Super'inis
1100cc *****
Avataras
#7    
2011 Birželio 24 23:21 Honda VFR800 - sportuojantis turistas.
Verksnys
400cc ***
Avataras
#8    

Gera buvo laida per radiją [svarbiausia, per labai klausomą radiją] ! Galima būtų ir nors kokį reportažėlį duot ir per kokią labai žiūrimą TV. Video irgi būtų laukiami apie tai.
Pasiūlymas dėl nuotraukų:
Norint geriau įvertint eksponatų dydį, gerai būtų , kad šalia eksponatų būtų žmogus, ar jo kūno dalys [ geriausiai paties autoriaus]. Pateikti matmenys gerai, bet to negana, norint vizualiai įvertint dydžius.
2011 Birželio 28 16:37 Matykim save kitų akimis !
Narys
250cc **
#9    

o as tai paveluotai ir tai ne mano.tiesiog sis tas ka aptikau vokieciu moto klubo kieme.
 
Kokybiškas nuotraukas mato prisijungę Motomanai.lt nariai.
2011 Birželio 29 08:58
Sunkiasvoris
1100cc *****
#10    
2012 Vasario 3 16:49
Narys
250cc **
#11    

Interesting site i love it keep posting more! Click here
2022 Birželio 29 23:48
Narys
50cc *
#12    

You did a great job, I read your whole post, and these are very useful facts. I like what you do and what you know. I will tell others about this blog. You can play: fnaf security breach unblocked to relax, or pass the time!
Kovo 8 11:48
 




71.040.604
+22.361
VisoVakar
Nariai24.490+9
Temos4.653+2
Žinutės353.849+256
Komentarai100.193+27
Gyvadėžė678.090+799
Nuotraukos72.891+54
Video3.719+4
Motokatalogas4.174+17

Skiltis "Už Gamtą" bendrai finansuojama Europos regioninio plėtros fondo lėšomis. http://www.esparama.lt