Motomanų Diskusijos » Visais ratais už gamtą » Savaitė: Kur gamtoje važinėti galima, o kur - draudžiama?

| 2011-09-08 AntanasP | 2/20054 žinut.
 

 
Toks klausimas ganėtinai aktualus mėgstantiesiems visureigiais ar motociklais brautis nepramintais takais.

Ne kiekvienas kelelis - oficialus

Aplinkos sergėtojams aktyviai raginant vairuotojus saugoti gamtą ir nevažinėti neleistinose vietose, negadinti miškų paklotės ir nearti pievų visureigiais, keturračiais bei motociklais, šiems pramogautojams natūraliai kyla klausimas, ar kelias, kuriuo važiuojama, yra legalus.
Valstybinės Saugomų Teritorijų Tarnybos (VSTT) Apsaugos ir tvarkymo skyriaus geografė Agnė Malinauskaitė visiems, norintiems pasivažinėti gamtoje, pa-taria iš anksto apgalvoti maršrutą ir, jei kyla dvejonių dėl pasirinktų kelių, pasižiūrėti internete, ar jie yra oficialūs ir registruoti. „Motorinėmis transporto priemonėmis galima važinėti tik įrengtais, įregistruotais, nuolat naudojamais keliais bei specialiose įrengtose trasose“, - pabrėžia specialistė.

Taisyklės galioja ir keturračiams

Dažnai tiek aplinkosaugininkams, tiek nuošalesnių vietų gyventojams pasipiktinimą kelia tie vairuotojai, kurie neatsispiria pagundai pralėkti bekele - mišku ar pievomis. VSTT geografė akcentuoja, kad visoje Lietuvos teritorijoje visiems piliečiams galioja tos pačios eismo taisyklės, kuriose teigiama: motorinėmis transporto priemonėmis draudžiama važiuoti pylimų ar iškasų šlaitais, grioviais, įvažiuoti į kelią ar nuvažiuoti nuo jo, išskyrus specialiai tam įrengtose vietose.
"Motorinėms transporto priemonėms negalima išsukti iš kelio ar keliuko, važinėti svetimais laukais, miško paklote, upių, upelių, ežerų, jūros pakrantėmis, užšalusių vandens telkinių ledu, piliakalnių šlaitais", - teigia A. Malinauskaitė.

Tik pėsčiomis

Ypač vertėtų pasidomėti saugomomis teritorijomis. Pasak VSTT specialistės, griežčiausi apribojimai taikomi valstybiniuose gamtiniuose (Čepkelių, Kamanų, Viešvilės) ir kultūriniuose (Kernavės, Vilniaus pilių) rezervatuose bei Žuvinto biosferos rezervate. Rezervatuose žmonių lankymasis net ir pėsčiomis griežtai ribojamas, o važinėjimas motorinėmis transporto priemonėmis draudžiamas dėl gamtinės aplinkos jautrumo. Be to, juose nėra tam skirtų kelių.
„Nacionalinių ir regioninių parkų apsaugos reglamentuose nustatyta. jog važinėti ne keliais, ne keliuose statyti ar kitaip eksploatuoti motorines transporto priemones draudžiama, o statyti transporto priemones galima tik tam tikslui įrengtose automobilių stovėjimo aikštelėse ir kelių kelkraščiuose, jei tai netrukdo saugiam eismui, nėra draudžiamųjų kelio ženklų ir nepažeidžiamos kitų asmenų teisės bei nepadaroma žala aplinkai", - primena pašnekovė.
Įsidėmėtina, kad motorine transporto priemone prie upės, ežero ar kito vandens telkinio galima privažiuoti ne arčiau kaip 25 metrai (išskyrus miestuose).

Ekstremalams padės specialus žemėlapis

Šiemet tyrimų bendrovės ,,Rait" atlikta apklausa parodė, kad pusė vairuotojų yra linkę važinėti miško, pievų keliais ir takais. 4 proc. respondentų prisipažino važinėjantys bekele.
"Vien baudos neatgrasys vairuotojų nuo važiavimo draudžiamose vietose. Geriausias problemos sprendimo būdas - sukurti tinkamą infrastruktūrą: teikti lengvai prieinamą informaciją apie draudžiamus ir nedraudžiamus kelius bei pasiūlyti legalias trasas ekstremalaus pasivažinėjimo mėgėjams" - įsitikinęs apklausą inicijavusios VšĮ ,,Moto grupė" direktorius Antanas Petrauskas. Pasak jo, šiandien trasas pasivažinėjimams galima rasti interaktyviame žemėlapyje http://www.motomanai.lt/uz_gamta
Minėta apklausa taip pat atskleidė, kad daugiausia vairuotojų gamtoje važinėja automobiliais ar visureigiais, kiek rečiau važinėjama keturračiais (11 proc.) ir motociklais (6 proc.).

Baudos - didelės

Šių metų gegužės pabaigoje Seimas informavo apie sugriežtinamą administracinę atsakomybę už aplinkos apsaugos pa-žeidimus. Už savavališką miško paklotės naikinimą ir žalojimą gresia bauda nuo 50 iki 200 (vietoj 50-100) litų.
Baudos už transporto priemonių statymą miške ar važiavimą transporto priemonėmis miškais tose vietose, kur tai daryti draudžiama, taip pat padidintos nuo 50 iki 200 (vietoj 50-100) litų.

Parengė: Arūnas Marcinkevičius, žurnalas "Savaitė"

Paskelbė: Antanas Petrauskas (AntanasP)

 


Teoretikas
600cc ****
Avataras
#2   +3  

Cia jau juokingai truputi pradeda atrodyti...
"Ne kiekvienas kelias yra oficialus" tai blyn kaskart kazkur vaziuojant man tikrinti ar tas kelias legalus bus? Ar sugalvojus nukrypti nuo planuoto marsruto iskart i aplinkos ministerija skambint? :D
Be to ar pagal LR teises aktus nera numatyta atsakomybe uz nelegaliu statiniu - siuo atveju keliu irengima? Tai gal reikia nubausti zemes savininka, kurio teritorijoje irengtas tas kelias?
Visos iniciatyvos sveikintinos, bet siuo atveju man panasu, kad is didelio rasto jau nukrypstama i krasta...
2011 Rugsėjo 9 14:17
Juodulys
1500cc *******
Avataras
#3    

Pasižiūrėti internete, ar jie yra oficialūs ir registruoti. „Motorinėmis transporto priemonėmis galima važinėti tik įrengtais, įregistruotais, nuolat naudojamais keliais bei specialiose įrengtose trasose“

Kur tai pasižiūrėti?
2011 Spalio 5 09:52 Honda VFR 800Fi
Narys
900cc *****
Avataras
#4    

Kazkoks marazmas, tai yra miske keliukas, vaziuoja ziguliukas su grybautojais tai ka jis ten vaziuoti irgi negai? Negali vaziuoti ir zvejai, negali ir kaimieciai kurie ten gyvena.
Na tiesiog nusikalteliu tauta Lietuviai, vien tik pazeidejai. Kazka reikia daryt!
2011 Spalio 5 23:01
Narys
400cc ***
Avataras
#5    

Niekam nerupi cia gamta,rupi kaip nubausti.Baudu respublika.
2011 Lapkričio 27 19:51
Narys
25cc *
#6    

kai misku pravaziuoja miskovezis ir palieka provezas,o jai tas miskovezis dar ir uzsikase,nu tai ten ir su keturaciu nuskestum,bet viskas gerai,nes tai komercija ir visi is to gauna savo dali,o jai praleke koks atv ar krosas,nuuu tai tada tragedija,misko ardimas ir t.t.
2011 Gruodžio 12 23:10
Narė
25cc *
Avataras
#7    

Man gaila miškų, kuriuos iškeverzoja kerurračiai, visureigiai ir sunkioji technika. Kenkia miško paklotei, gyvūnams, kitai augalijai....Šioms grožybėms, mes, žmonės, kaip koki varijotai niokojame be gailesčio....... Taigi sankcijos tokiems pasivažinėjimas turi būti labai griežtos.
2011 Gruodžio 12 23:37
Narys
400cc ***
Avataras
#8    

Prieš važiuojant tokia technika iš skubėjimo nereikia pamiršt pasiimti galvos ir sažinės. Jei su šitais dalykais viskas gerai, važiuokit drasiai. O adm. nuobaudų skirimas šiuo metu pasikeitęs.Jei nėra padaryta gamtai žala ir t.t. rašomas adm. nurodymas kuriuo nurodoma už pirmą kartą susimokėti pusė minimalios baudos t.y. šiuo atveju jei bauda yra nuo 50 iki 500, pirmam kartui bus 25 Lt
2011 Gruodžio 13 20:12
Narys
250cc **
#9    

Awesome site i love it keep posting more! Click here
2022 Birželio 29 23:49
 




71.040.604
+22.361
VisoVakar
Nariai24.490+9
Temos4.653+2
Žinutės353.849+256
Komentarai100.193+27
Gyvadėžė678.090+799
Nuotraukos72.891+54
Video3.719+4
Motokatalogas4.174+17

Skiltis "Už Gamtą" bendrai finansuojama Europos regioninio plėtros fondo lėšomis. http://www.esparama.lt