Motomanų Diskusijos » Motoroleriai (iki 125cc) » Visi atsakymai apie mopedų registraciją

| 2007-04-05 mindazzz | 172/456788 žinut.
 
Puslapiai: 123..7


 
Kuvaldaliotas
2200cc *******
Avataras
#1    

Visi atsakymai apie mopedų registraciją

Kadangi kas antras klausimas šiame forume nukrypsta link mopedų registracijos, tai leiskit jus, gerbiamieji, apšviest, kad paskui nebereiktų kurt bereikalingų temų.

Lygios teisės mopedams

Mažos kubatūros dviračių transporto priemonių invazija į Lietuvą prasidėjo prieš gerą dešimtmetį. Per šį laikotarpį ženkliai keitėsi technikos lygis, tačiau ne vairuotojų mąstymas. Dvylikamečiams jaunuoliams vis dar atrodo, kad šaligatviai ir pėsčiųjų takai – tai ir mopedams skirti kelio ruožai. Tačiau valstybė nuo šių metų pradžios pagaliau ėmėsi vykdyti tvarką nedrausmingų vairuotojų atžvilgiu.

Privaloma registracija

Mopedas iki šių metų pradžios nebuvo laikomas motorine transporto priemone, todėl nei vairuotojo pažymėjimas, nei registracijos liudijimas, nei techninė apžiūra ar draudimo polisas nebuvo būtinas. Tuo puikiai naudojosi ir vagys, kurie neužregistruotą mopedą be jokios sąžinės graužaties tiesiog išsiveždavo iš prekybos centro aikštelės. Ir niekas nelikdavo nubaustas – juk mopedas teisiškai niekam nepriklausė. Nuo š.m. sausio 1 d.įsigaliojo nauja tvarka, pagal kurią net ir 49 kub.cm neviršijančioms transporto priemonėms taikomos tos pačios registravimo taisyklės, kaip ir motociklams ar automobiliams. Taigi vagystę ar kelių eismo taisyklių pažeidimą bus įrodyti kur kas lengviau.

Motoroleriai – nebūtinai mopedai

Atvykus į „Regitrą“ registruoti mopedą, bus būtina pateikti bent kokius dokumentus, patvirtinančius modelį. Pagal modelį bus nustatoma, ar maksimalus konstrukcinis jo greitis neviršiją 50km/h ir ar darbinis variklio tūris nėra didesnis nei 49 kub.cm. Kaip teigė Antanas Raudonis, VĮ „Regitra“ registracijos metodikos skyriaus specialistas, tikimasi sulaukti ir tokių atvejų, kai vairuotojas išvis nepateiks jokių dokumentų:

„Esant tokiai situacijai, pagal rėmo numerį kataloguose ieškosime mopedo duomenų. Tačiau jei rėmo numeris bus sunaikintas ar užmaskuotas, mopedų išvis neregistruosime. Tada prireiks techninės ekspertizės, kuri bus atliekama techninių apžiūrų centre“.

Kiek sunkiau bus motorolerių, kurių darbinis tūris viršija 49 kub.cm., savininkams. Pagal įstatymus, tokia transporto priemonė – motociklas, todėl jie ir bus registruojami kaip motociklai. Visgi Antanas Raudonis pabrėžė, kad lengvatos, taikomos mopedams, šiuo atveju nebus taikomos. Tai reiškia, jog, atvažiavus registruoti 125 kub.cm motorolerį ir nepateikus jokių dokumentų, užregistruoti jo nepavyks. Dabartinė sistema taikoma tik mopedams, nes tik jie anksčiau nebuvo registruojami.

Gan populiarus Lietuvoje būdas padidinti mopedo galią – tai uždėti didesnį cilindrą ir stūmoklį. „Regitros“ specialistai įtarę, jog variklio darbinis tūris buvo padidintas, tokio mopedo savininkui lieps kreiptis į techninių ekspertizių centrą. Tik gavus pažymą iš šios įstaigos galima bus nustatyti, kokiai kategorija (L1 ar L3) priskirti transporto priemonę. Beje, L1 kategorija turės ir vieną atmainą – tai L1E. Pastarosios, Europoje naudojamos kategorijos mopedų maksimalus greitis ne didesnis nei 45 km/h, o variklio galia neviršija 4kW. L1 (tarptautinė kategorija) maksimalų konstrukcinį greitį yra padidinusi iki 50 km/h.

Sertifikuotiems - privilegijos

Mopedui, kaip ir kitoms transporto priemonėms, nuo šiol reikės atlikti techninę apžiūrą. Pagal kontrolės kriterijus, ji niekuo nesiskirs nuo motociklų apžiūros. Kaina taipogi išliks tokia pati. Tiesa, nuo šių metų ji padidėjo iki 16 Lt.

Kaip teigė UAB "Transporto studijos" kelių transporto priemonių ekspertas Tomas Balčius: „Naujų ir apynaujų mopedų savininkai šios procedūros visgi galės išvengti. Registruodami mopedą ir pateikę gamintojo sertifikatą (COC), jie galės 3 metus nuo pirmo registravimo datos eksploatuoti mopedą neatlikę jo techninio patikrinimo – apžiūros lipdukas ir dokumentai bus pateikiami už keletą litų. Vėliau apžiūrą reikės atlikti kas 2 metus. Mopedams, kurių registracijos dokumentuose nebus leidimo eksploatuoti numerio, apžiūrą teks atlikti iškart po registracijos.“

Pagaliau yra atsakymas ir į daug klausimų sukėlusį greičio matavimą. Anot Tomo Balčiaus, greičio matavimai techninės apžiūros metu nebus atliekami. Ši užduotis patikėta policijos pareigūnams, kurie gatvėse sustabdę vairuotojus galės specialiais įrenginiais patikrinti jų mopedų išvystomą greitį.

Nauja kategorija

Nuo praėjusių metų pavasario sklando gandai, jog atsiras nauja vairuotojo pažymėjimo kategorija, skirta specialiai mopedų vairuotojams nuo 16 metų – tai AM. Tiesa, kol kas jos įteisinimo data nėra numatyta. Saulius Šuminas, VĮ „Regitra“ Generalinio direktoriaus pavaduotojas pasakojo, jog egzaminavimas galimai AM kategorijai kiek skirsis nuo įprasto: „Vietoj 30 klausimų, kurie dabar naudojami, vairuotojas turės atsakyti į 20. Kiekvienas klausimas turės po 2 galimus atsakymo variantus, ir tik vienas iš jų bus teisingas. Suklysti bus galima tik 2 kartus.“

Visgi, kol ši kategorija nėra patvirtinta, mopedo, kaip sąvokos dviprasmybė vis dar kelia sumaištį. Sulaukus 15 metų, tereikia išklausyti kelių eismo taisyklių kursą ir jau galima važinėti mopedu. Vyresniems vairuotojams, turintiems bet kurios kategorijos vairuotojo pažymėjimą, mopedą galima vairuoti ir neišklausius kursų.

Tvarka keliuose

Neretai betvarkę keliuose keliantys nepilnamečiai nuo šiol turės pasitempti. Anksčiau policijos pareigūnams tikindavę, jog vairuoja ne didesnės nei 49 kub.cm. kubatūros mopedą, nuo šiol turės pateikti ne tik tai patvirtinantį registracijos liudijimą, bet ir techninės apžiūros taloną bei draudimo polisą. Didesnės kubatūros motorolerių savininkai taip pat turės išsilaikyti A kategorijos vairuotojo pažymėjimą bei užregistruoti savo transporto priemonę kaip motociklą. Tikimasi, kad po visų šių pakeitimų išaugs didesnės kubatūros motociklų pardavimai, nes kai kuriuos iš jų galima vairuoti ir nuo 16 metų.


Šaltinis: Žurnalas "Keturi Ratai"
2007 Balandžio 5 16:10
Gatvinis
250cc **
#2    

ačiū už vertingą informaciją :-)
2007 Balandžio 6 00:49 used to be a biker ;) parduodamas polaris scrambler 4x4 reguliuojami tiltai 2005metu kaina 1800euru
Narys
25cc *
#3    

" „Regitros“ specialistai įtarę, jog variklio darbinis tūris buvo padidintas, tokio mopedo savininkui lieps kreiptis į techninių ekspertizių centrą. "


kaip jie gali itarti? ka ten su mopedu jie daro :-/ ? o jei ant mano spidometro 200km/h, o dakumentuose 49cm? ar remsis spidometru ar dokumentais? (z)
2007 Gegužės 3 12:29
Optimistas
500cc ***
Avataras
#4    

Nuvažiuok ir sužinosi ;)
2007 Gegužės 3 13:31 Gytis D.
Laukiu naujo pirkinio.
Optimistas
900cc *****
Avataras
#5    

prie ko cia spidometras? daugely pyrdu jie ir 49 ir 125cc eina tie patys, taip kad... ;) ziurime i viska, i dokus, i pyrda, duombaze su foto ir t.t. i viska, kas gali padeti nustatyti motorolerio modeli bei galinguma. beje... ant pacio variklio daznai buna islieta variklio kubatura (h)
2007 Gegužės 3 13:36
Narys
25cc *
#6    

tai gerai, o jei pas mane dokumentuose49cm o as pastates 125cm tai kaip jei patikrins ti kaip tas itarimas jiems kils? apie kokia duomenu baze tu sneki?
2007 Gegužės 3 14:17
Pėsčiasis paparacis
900cc *****
#7    

Nu pajims tavo kebulo numeri ives i kompus (duomenu baze), Kurioje ir bus parasyta, kokio galingumo variklis buvi idetas gamykloje.
2007 Gegužės 3 15:18 BooM
Pėsčiasis narys
400cc ***
Avataras
#8    

Tai kiek supratau iseis prisiregistruoti ir visiskai neturint jokiu doku jaj 49cc arne ?
2007 Gegužės 3 20:21 Nieko nėra amžino _ Tik Dievas ir Remontas
Pėsčiasis paparacis
900cc *****
#9    

Na tai kiek zinau tai galima iki rugsejo 1d jaj jis tikraj 49cc. (h)
2007 Gegužės 3 21:12 BooM
Narys
25cc *
#10    

o ka prognozojate tokiu atweju jei mano dokumentuose kubatura nesutampa su gamikline? iswis man bus (y) namo pescias eisiu...
2007 Gegužės 3 21:22
Optimistas
900cc *****
Avataras
#11    

Slinkis - nemanyk, kad visur pusprociai dirba ir neskiria 49cc variklio nuo 125cc. buvo pora pas mane tokiu bandanciu prakisti 125 ir 150 kaip 49cc - neisdege.
Asaaaaas - taip, jei pyrda iki 50cc - gali netureti visiskai jokiu dokumentu, pakanka pacios pyrdos ir savininko su asmens dokumentu. jei asmuo nuo 14 iki 18 metu - reik, kad butu vienas is tevu, pasirasytu kad tipo sutinka, jog ju nepilnametis vaikas registruojasi motoroleri savo vardu (h)
2007 Gegužės 3 21:22
Pėsčiasis narys
400cc ***
Avataras
#12    

Tai tada viskas oki :) mano 49cc viskas orginaliai ten, su visais ribotuvais ir t.t. tai db. reikia iki rugsejo spet prisiregistruot.
2007 Gegužės 3 21:35 Nieko nėra amžino _ Tik Dievas ir Remontas
Narys
25cc *
#13    

tai kaip supratau iki rugsejo 1 galima waryti moto i regitra ir uzregistruos be jokiu moto dokumentu? (v)
2007 Gegužės 31 15:35
Optimistas
500cc ***
Avataras
#14    

Reikia turėt pirkimo pardavimo sutarti, kad moto pirkai, o nepavogiai ;)
2007 Gegužės 31 15:57 Gytis D.
Laukiu naujo pirkinio.
Optimistas
900cc *****
Avataras
#15    

nereik jokios ten sutarties :P reik motorolerio, ir VIIISKAAAS (h) ir draudimo dar reik, irrr... biski litu dar :D 10apziura +28pasas +16 numeriai ;)
2007 Gegužės 31 18:22
Narys
25cc *
#16    

Ar kai eini tech. apžiūra labai kreipiat demesį į plastmasių stovį? :D Jai pas mane priekyje kairėje pusėje skilusi plastmase,nieko tokio ar jau net neverta bandyt praeiti ta ? :D
2007 Birželio 15 22:25
Narys
50cc *
#17    

Sveiki, turiu kelis klausimelius. Taigi noreciau paklausti as vieno klausimelio. Situacija yra tokia, kad man yra 17 su virsum metu, taciau tevai kryzium prie motus, oas be motu negaliu... Nusprendziau be tevu zinios pradziai nusipirkti motoroleri 50cc. jau radau pardaveja ir pan, surasysiu pirkimo pardavimo sutarti ir pan. Tas motoroleris db registruotas ir apdraustas. pardavejas sake ji isregistruos savo mieste ir kai nusipirksiu savo mieste galesiu uzsiregistruoti, taciau tevai man jo neregistruos. taigi ar neturint 18metu galima uzsiregistruoti motorke? jeigu ne, tai ar galima, kad ant savo vardo uzsiregistruotu pilnametis draugas, o vazineciau su juo as ir tureciau visus dokus, pardavimo pirkimo sutarti ir pan (tik registracija kitu vardu). Beje, dar klausimelis- ar perkant registruota motorke, reikia kartu su pardaveju ja isregistruoti ir uzregistruot ant saves ar jis gali isregistruoti ja ir as savo meiste sau ramiai nuvarau ir prisiregistruoju (cia tarkim turedamas 18m.). Buciau labai dekingas uz atsakymus. Aciu is anksto.
2007 Liepos 4 06:22
Pėsčiasis narys
50cc *
#18    

Nesiulyciau as kad draugas regintu geriau palauk astuoniolikos.... arba isprasyk tevu kad tavo vardu uzregintu nes po to tas draugas tures moket uz tavo nusizengimus ir tt... (t)
2007 Liepos 30 14:23
Narys
50cc *
#19    

Citata:
Cituoju: LORDAS
Sveiki, turiu kelis klausimelius. Taigi noreciau paklausti as vieno klausimelio. Situacija yra tokia, kad man yra 17 su virsum metu, taciau tevai kryzium prie motus, oas be motu negaliu... Nusprendziau be tevu zinios pradziai nusipirkti motoroleri 50cc. jau radau pardaveja ir pan, surasysiu pirkimo pardavimo sutarti ir pan. Tas motoroleris db registruotas ir apdraustas. pardavejas sake ji isregistruos savo mieste ir kai nusipirksiu savo mieste galesiu uzsiregistruoti, taciau tevai man jo neregistruos. taigi ar neturint 18metu galima uzsiregistruoti motorke? jeigu ne, tai ar galima, kad ant savo vardo uzsiregistruotu pilnametis draugas, o vazineciau su juo as ir tureciau visus dokus, pardavimo pirkimo sutarti ir pan (tik registracija kitu vardu). Beje, dar klausimelis- ar perkant registruota motorke, reikia kartu su pardaveju ja isregistruoti ir uzregistruot ant saves ar jis gali isregistruoti ja ir as savo meiste sau ramiai nuvarau ir prisiregistruoju (cia tarkim turedamas 18m.). Buciau labai dekingas uz atsakymus. Aciu is anksto.

Pardavejas lai isregistruoja savo mieste,pirkima pardavima padarykit,o poto gryzes uzregink ant kokios mociutes ar senelio ir fsio :)
2007 Rugpjūčio 6 00:07
Narys
50cc *
#20    

o tai ka daryt su 79 cc? motas jis ar pirda nepagaunu. tai kaip toki registruot?
2007 Rugpjūčio 14 01:46
Kuvaldaliotas
2200cc *******
Avataras
#21    

Citata:
Cituoju: egiuxzx
o tai ka daryt su 79 cc? motas jis ar pirda nepagaunu. tai kaip toki registruot?

Tai žinoma, kad motociklas!
2007 Rugpjūčio 14 07:56
Pėsčiasis narys
50cc *
#22    

o jei tarkim yra 49cc ir max 100km/h tai as jo negaliu vairuot kaip motorolerio?
2007 Rugpjūčio 18 14:14
Narys
25cc *
#23    

tjp man bus 14m...kokiu geriausiu atweju galesiu wairuoti legaliai moto(50cc3).....?ta prasme nuoo keliu metu ? ;)
2007 Rugpjūčio 27 09:33
Pėsčiasis narys
25cc *
#24    

Gal kas žino kur būtų galima pamatyt kaip atrodo vokiški motorolerio numeriai? Nes man reikia tam vadinamam kauferij :) tai gal kas bent kokį pavizdį gali duot ar nuorodą kad pamatyčiau :)
2007 Rugpjūčio 27 18:21
Pėsčiasis narys
125cc **
#25    

LAbai aciu. PRaverte!
2007 Spalio 17 20:29
Pėsčiasis narys
50cc *
#26    

Tai pvz as tutriu pries 2 metus pirkta , speedfight, be docu , nei registruotas ant manes nk , as ji nuvezes registruot priregistruociau ar nea? nevoktas jai ka
2008 Sausio 10 14:35
Narys
600cc ****
Avataras
#27    

ne.. doku ner.... nebus ir registracijos. regitroj nors pas manes tai durniai dirba...
2008 Sausio 10 16:59
Pėsčiasis narys
50cc *
#28    

O tai mentai ka darytu pagave , sakytu prisiregistruok , ar atimtu?
2008 Sausio 10 17:52
Narys
900cc *****
Avataras
#29    

nu lyg ir keites nuo rugsėjo 1 o iki tol galėjo priregistruot. Šiaip siulyčiau pačiam nuvaryt ir išsiaiškint
2008 Sausio 10 21:14
Optimistas
400cc ***
Avataras
#30    

Citata:
Cituoju: Hienka
O tai mentai ka darytu pagave , sakytu prisiregistruok , ar atimtu?


Greičiausiai nutemptų į aikštelę... :-/
2008 Sausio 10 22:08
Puslapiai: 123..7




P
A
T
K
P
Š
S
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 


71.040.604
+22.361
VisoVakar
Nariai24.490+9
Temos4.653+2
Žinutės353.849+256
Komentarai100.193+27
Gyvadėžė678.090+799
Nuotraukos72.891+54
Video3.719+4
Motokatalogas4.174+17