Motociklizmas » Apavas Motociklams (padangų žymėjimas, greičio indeksas)

| 2006-02-24 | 46 koment.
Apavas motociklams

Visgi nesvarbu kokį motociklą turėsite - ar tai būtų supersport ar tiesiog kelionėms skirtas cruiser tipo motociklas, nė vienas iš jų negalės važiuoti be tinkamų padangų. Motociklas, tai ne automobilis, kurio padangas retas vairuotojas keičia dažniau nei kas trejetą - ketvertą metų. Žinoma viskas priklauso nuo vairavimo stiliaus ir eksploatavimo savybių, bet dažnas motociklininkas komplektą padangų sunaudoja per vieną – du sezonus. Tad tinkamų padangų pasirinkimas važinėjantiems motociklu yra labai aktualus klausimas.
Įprasta girdėti automobilių vairuotojus pasakojant, kad nusipirko vienu ar net dviem coliais didesnio skersmens ratlankius, uždėjo pirmas pasitaikiusias padangas, dažniausiai ne mažiau 200mm pločio, ir automobilis jau paruoštas. Visgi motociklų pasaulyje viskas vyksta kitaip. Čia didesnių ratlankių neįtalpinsi, o dėti gerokai platesnes padangas – nėra tikslo.
Žinoma yra žmonių, kurie vardan geresnio sukibimo įsibėgėjant, montuoja 10-20 mm platesnę padangą gale.

 

Platesnės padangos montavimas gale turi daugiau blogų niuansų. Visgi gamintojai apskaičiavo koki ratlankiai ir kokios padangos turi būti motuojamas konkrečiam motociklui, tad montuojant platesnę padangą ant to paties (gamyklinio) ratlankio rizikuojama, kad padanga bevažiuojant gali išsimontuoti. Pasėkmes tikriausiai nesunku įsivaizduoti.
Dėl mažesnio svorio į ploto vienetą (kadangi padanga liečiasi didesniu paviršiumi su keliu) prastėja padangos sukibimas važiuojant greičiau. Motociklo galas nebus toks stabilus, kaip uždėjus tinkamas padangas.


Pradžia
Prieš renkantis padangas reikėtų atkreipti dėmesį į gamintojo nurodytus duomenis, o taip pat susipažinti ir su informacija, kurią suteikia pati padanga.

1.Metzeler – Gamintojo pavadinimas
2.E3 – kodas šalies, kurioje padanga buvo patvirtinta.
3.75R-xzy - ECE (Ekonominės Europos Komisijos) patvirtinimo kodas
4.Max. load… - Maksimalus, nustatytas leistinas svoris tenkantis padangai, taip pat ir reikiamas padangos slėgis, kuomet ji nėra įkaitusi.

5.DOT – Transportavimo Departamento ženklas rodantis, kad padanga atitinka Amerikos ir Kanados standartus.
6.3403 – du pirmieji skaitmenys parodo savaitę (34-oji metų savaitė), paskutinieji – padangos pagaminimo metus (2003-ieji metai).
7.Tread: - (Pakopos) – nurodomas karkaso vijų skaičius, naudotos medžiagos ir pan.
8.Roadtec Z6 – Gaminio linijos pavadinimas.
9.A - specialus versijos kodas. Ši raidė nurodo padangos konstrukciją, skirtą tam tikram motociklui.
10. Steel radial – Plieno radialinė – konstrukcijos tipo duomenys.
11. 180 – nominalus skerspjūvio plotis milimetrais
12. 55 – procentais išreikštas padangos aukštis pločio atžvilgiu. (šiuo atveju 80*0,55=99mm)
13. ZR – kodas, nurodantis padangos konstrukcijos technologiją (“-“: įstrižinė, “B”: pusiau-įstrižinė “R”:radialinė)
14. 17 - nominalus ratlankio diametras išreikštas coliais.
15. M/C – Motociklo trumpinys. Šiomis raidėmis nurodoma, kad padanga skirta būtent motociklui.

16. 73 – apkrovos indeksas nurodantis maksimalų padangos apkrovimą. Svoris nurodomas svarais.
17. W – greičio kodas nurodantis maksimalų leidžiamą greitį (Y=300km/h, W=270km/h, V=240km/h, H=210km/h…)
18. TL – Tubeless – nurodoma, kad padanga turi būti naudojama be kameros.
19. Made in Germany – nurodoma šalis kurioje padanga yra pagaminta (šiuo atveju Vokietija)
20. Rodyklė – Rodyklė nurodo padangos sukimosi kryptį.

Greičių Indeksų Lentelė
IndeksasMaksimalus Greitis. Km/h
J100
K110
L120
M130
N140
P 150
Q160
R170
S180
T190
U200
H 210
V240
W270
Y 300
Z >300

Į ką reikėtų labiausiai atsižvelgti perkant padangą.
Kadangi motociklai tampa vis populiaresni Lietuvoje, tai didžiuosiuose miestuose nesunku rasti po centrą ar net kelis, prekiaujančius motociklinėmis padangomis.
Tokiu atveju tereikia žinoti savo motociklo modelį, arba padangų matmenis, ir užsukti į vieną iš centrų. Tuomet aktualiausias klausimas bus: “Kur jūs ketinate važinėti?”. Motociklams yra sukuriama galybė padangų. Visgi tai yra pagrindinis kontaktas tarp motociklo ir kelio.
Tad reiktų iškart pamąstyti kam motociklas bus naudojamas. Rodos užtektų pasakyti, kad bus važinėjama gatve, bet kaip teigia “Saitekos” prekybos vadovas Audrius Čėpla, vien to neužtenka. Vienokios padangos parenkamos trumpų distancijų kelionėms – greičiau įšylančios, minkštesnės; kitokios – ilgoms distancijoms - šiek tiek kietesnės, skirtos “tiesiam” važiavimui.
Nėra sudėtinga įsigyti padangų ir kitokių tipų motociklams. Tiek “Saiteka”, tiek “Ma Motosportas”, tiek “Ratola” prekiauja ne tik sportiniams motociklams ar motokrosui skirtomis padangomis, bet ir keturačiams, motoroleriams, ar kruizeriams pritaikytomis padangomis. Skiriasi tik padangų gamintojai.

“Ratoloje” galima įsigyti “Dunlop” firminių padangų, “Saiteka” prekiauja “SAVA” bei vokiškomis “Metzeler” padangomis, o “Ma Motosporte” galima įsigyti ir “Pirelli”, ir “Metzeler”, ir “Michelin” bei čekiškų “Mito” padangų.
“Ma Motosporto” vadybininkė Agnė Masėnaitė suteikė informacijos ir apie naujas “Treleborg” dygliuotas padangas skirtas krosiniams motociklams. Norintys patirti aštresnių įspūdžių gali susidygliuoti ir kitokio tipo motociklų padangas.
Padėvėta ar nauja?
Kadangi motociklų rinka ir pats motojudėjimas Lietuvoje plečiasi, dabar galima įsigyti ne tik naujų, bet ir padėvėtų padangų. Visgi motociklininkai turi gana kritišką nuomonę apie dėvėtas padangas, ir tikrai ne veltui gamintojai padangos šone įspaudžia jos pagaminimo datą. Motociklinė padanga yra gerokai elastingesnė už automobilinę padangą. Guma, iš kurios gaminama padanga turi būti ir tvirta, ir tuo pačiu “kibi”. Visgi motociklas posūkiuose pasvyra, tad tiek ir padangos vidurys, tiek ir kraštai turi pasižymėti geru sukibimu,-teigia Audrius Čėpla. Ne veltui patyrę motociklininkai padėvėtoms padangoms padovanojo medinių padangų pavadinimą. Tiek dėl senumo, tiek dėl susidėvėjimo šios padangos jau nebėra tokios elastingos. Jos yra ganėtinai kietos, tad stabdant, važiuojant posūkiuose motociklas slysta. Padanga nebesuteikia reikiamo sukibimo su keliu. Visgi yra motociklininkų, teigiančių jog šiek tiek panaudotą padangą dar galima “išvažinėti”, bet tai nerekomenduojama, nes dėl skirtingo “išvažinjimo” kai kuriose vietose gali atsirasti guzų, o kietesni gumos sluoksniai gali pradėti trūkinėti. Pati sportinį motociklą vairuojanti Agnė Masėnaitė teigė nerizikuosianti įsigyti padėvėtų padangų. Mergina pasakojo, jog yra patyrusi, ką reiškia geras sukibimas su keliu, tad tikrai nematanti prasmės taupyti šiuo klausimu. Visgi sveikata vėliau gali kainuoti brangiau.

Tai galima padaryti ir pačiam nusipirkus specialių dyglių, arba vežti padangas į įmones užsiimančias dygliavimu (vienos padangos sudygliavimo kaina svyruoja apie 150Lt).
“Ratola” vadybininkas Darius Brazdeikis informavo, kad perkamiausios visgi yra sportiniams motociklams skirtos padangos. Bet nepaisant to, Lietuvoje atsiranda ir žmonių specialiai užsakančių padangas ir profesionaliam sportui – t.y. žiedinėms varžyboms
Visgi motociklinių padangų kainos nėra labai žemos:
Sportiniams motociklams (apie 400-600Lt priekinė; apie 500-700Lt galinė)
Kruizeriams (apie 300-400Lt priekinė, apie 400-700Lt galinė)
Motokrosui (iki 200Lt priekinė; iki 250Lt galinė)
Enduro (apie250Lt priekinė, 200-300Lt galinė)
Keturačių motociklų –viena padanga ~300Litų.
Komplektas dygliuotų “Treleborg” padangų (t.y. priekinė ir galinė) kainuoja apie 1500Lt.

Visgi tai neatbaido lietuvių nuo prekiavimo bei naudojimosi dėvėtomis padangomis. Galbūt žmonės susigundo kaina, galbūt tokiomis padangomis apautą motociklą naudoja ramesniems pasivažinėjimams. Firmai “Balsana” vadovaujantis Martynas Demida pasakojo, kad jų firma prekiauja naudotomis padangomis motociklams. Padangų pasirinkimas ganėtinai platus. Galima įvairių padangų, kurių kaina svyruoja apie 40-100 litų.

Atvažiuoji senomis, išvažiuoji naujomis?
Užtenka tik užsukti į bet kurį motosaloną Lietuvoje, ir jame įsigyti, arba atsivežti jau įsigytas padangas. Ir maždaug per pusvalandį jūsų motociklas bus paruoštas naujam sezonui. T.Y. Senos padangos pakeistos naujomis, ratai subalansuoti. Ši paslauga kainuoja apie 40 litų.

Ačiū
“Balsanos” vadovui Martynui Demidai; (Vilnius)
“Ma Motosporto” vadybininkei Agnei Masėnaitei;(Kaunas)
“Saitekos” prekybos vadovui Audriui Čėplai; (Kaunas)
“Ratolos” vadybininkui Dariui Brazdeikiui (Klaipėda)


Pagalbinė informacija apie padangų žymėjimą iš METZELER puslapio.

Straipsnio Autorius Talkee



Komentarai  Komentuoti gali tik prisijungę Motomanai.lt nariai.
tadas556
2016 Birželio 22 12:18

kaip tik smagu straipsniuka radau http://vaiste.lt/padangos-pigiau-internetu-ne-mitas/

augustasbau
2016 Kovo 18 16:56

gerai patiuninguoti kartais savo mylimąsias http://padangos123.lt/ratlankiai/

jenulevicius
2016 Vasario 25 14:15

Jei ka domina nauji ratlankiai (z)

Kleivit Kleivit
2013 Kovo 20 19:33

Atleiskit, nesuprantu vieno esminio dalyko... Mano motociklas turi špykinius ratus, tačiau šiuo metu užmautos yra Tubeless padangos.. Mano manymu jos geriau, del to jog nesprogsta, atvirksčiai nei padangos su kamera... bet esmė yra tame, kad esu labai daug girdėjas žmonių nuomonių jog niekaip ant špykinių ratų neuždėsi be kamerinės padangos... tai kaip čia yra vis gi? (ff)

jonciakas
2012 Kovo 11 21:30

Jeigu reikia visiškai naujų padangų MITAS, bet kokiam motociklui, kreipkites: jonciak@gmail.com

DainiusD DainiusD
2010 Kovo 23 16:33

temos pavadinimas specialiai toks, kad nerastum per paieskos sistema?

hashas
2010 Sausio 22 22:30

vertinaga info :)

zx9r ninja
2010 Sausio 22 20:51

Labai tinkamas pries keiciant ''kaliosus'' sezonui!!!!

WooDooMan WooDooMan
2009 Gruodžio 1 20:52

Praturtino ziniu fonda :) Aciu Talkee

smindes
2009 Gegužės 13 22:09

hmmm.. isivaizduoju kaip malonu lakstyti su naujomis padangomis, bet jei per sezona suskuti kokias 5 galines ir 2 priekines, tai jei pirksi is salono musiau reikes ir i kredit 24 kreiptis... :D

Lone Wolf Lone Wolf
2009 Gegužės 11 04:54

Begalo dekingas uz suteikta informacija :H
Padejo realiai, vos nenusipirkau nauju 2004 metu padangeles, t.y. 5 metu senumo :(

omkas omkas
2009 Gegužės 7 15:36

daugiau tokiu pažintinių straipsniu Talkee 11 iš 10 :)

DAROHAS DAROHAS
2009 Vasario 15 20:49

Jo jau norejau 190 Kist i gala bet paskaites nusprendziau palikt 180!

Faetonas
2008 Lapkričio 2 16:28

Puikus straipsnis. Auksciaucias balas.

vatas vatas
2008 Rugsėjo 19 00:14

Tikrai liuks straipsnis.Aciu Talkee !!!!!!!!

Tomash Tomash
2008 Rugsėjo 8 11:22

jeigu ne sitas straipsnis, buciau nusipirkes "nauja" padanga pagaminta 2001 metais :D

Tomash Tomash
2008 Rugsėjo 8 09:24

tai jei as ant savo hondos gale vietoje 130/80 R17 uzdesiu 140/80 R17 tai bus blogai? :) ar aplamai pajusiu skirtuma?

MaR3L!S MaR3L!S
2008 Rugpjūčio 14 21:58

Dekui :) apsvietet mane apie padangas ;)

mynde inc
2008 Liepos 31 00:00

jo jo, kazkada pats montuodavau padangas, nu bet tokias placias nepatartina pats tai esu patyres, suplesiau viena :)

dovydasba
2008 Gegužės 23 14:18

uzsimontuok pasiziuresim kai skersas is posukio kokio leksi i borta pakeles,perskaityk atidziai straipsni ir suprasi jog platesniu nei nurode gamintojas montuoti nepatariama

dainiusska
2008 Balandžio 26 13:18

O kaip del platesniu padangu montavimo? Pvz pas mane galine 150/70 tai galima uzmontuot 180 plocio? Koks turetu buti indeksas?

karas
2008 Balandžio 9 12:19

http://www.rytas.lt/catalogue/id-Motociklams-pro-48.html
cia galite isigyti moto padangu padoriomis kainomis

Irmis
2008 Kovo 7 20:36

Paieskok forume,ten rasi.

Horas Horas
2008 Kovo 5 11:02

Gal yra padangu specu, kurie galetu isvardinti padangu su ZR indeksu ir padangu su R indeksu privalumus ir skirtumus . (konkreciai kuo jos skiriasi).Aciu

mazuxx mazuxx
2007 Lapkričio 1 21:44

kas patars ar galima det cipuotas padangas ant mini britvos letiems pasivazinejimams snieguotais keliukais. tureciau krosini arba enduro tai deciau ant jo, bet dabar ka jau darysi... :)

popsas007 popsas007
2007 Birželio 2 15:32

gal kas patart galit??? ant r17 ratlankio (supermoto) negalima cipuotos mpadangos pritaikyt??? negi keistvisa rata reik??? (priekini)

ChopperLover
2007 Gegužės 13 21:31

geras straipsnis. saunus :)

kaminkretys kaminkretys
2007 Balandžio 24 16:31

Labai padejo straipsnelis. Aciu!

Cwekaz
2007 Balandžio 21 22:23

Man, kaip "zhaliam" situose reikaluose, tai - aukso kasyklos ;)

LiXxXaja
2006 Gruodžio 3 21:16

super

Dyzeliuks
2006 Lapkričio 20 16:34

o mano zx9r koki galines padangos matmenys, pas mane buvo190x60R17

Paulius
2006 Rugsėjo 12 11:22

Atvezu is suomijos naujas BRIDGESTONE PADANGAS per 2-3 savaites, kaina iseina pigiau apie 100Lt. paulius@pukeno.lt

zilwis zilwis
2006 Liepos 11 14:25

man labai idomu gal kas gali issamiai aprasyti apie padangos minkstumo zymejima sportiniams motociklams

mantioras
2006 Birželio 20 08:49

gal kas galetu patari kur vilniuje galima butu nusipirkti padangu, labai nesinori uzsakinėti, gal yra kokia nors parduotuve kur turi pasirinkima vietoje?

CerBeR CerBeR
2006 Gegužės 9 20:18

ziuri arba moto gamintojo arba padangos gamintojo nurodymus. slegis visada buna parashytas. tik rasho ji imperiniais vienetais "PSI"

armi77
2006 Balandžio 21 15:30

NORECIAU SUZINOT APIE PADANGU SLEGI KOKS TURI BUT,NERASO NIEKO

Ignas Ignas
2006 Balandžio 16 21:45

Neblogas straipsnis pirkejo galutiny sprendima turetu pakeisti kokia padanga pirkti

Sennis Sennis
2006 Kovo 1 07:49

Geras (y)

Ledinukas Ledinukas
2006 Vasario 26 20:12

Malonu, kad dar yra zmoniu, kurie kazka idomaus raso

Fatalissimo Fatalissimo
2006 Vasario 25 16:49

na taip, del 2-o ir 19-o punktu, tai gal as ne taip juos suprates buvau, tai tavo tiesa. bet del 4-o punkto informacijos dubliavimo 16-ame, tai keista :] siaip tai nera cia nieko blogo, tik siaip idomu. gal daugiau tai retorinis klausimas, nes padangos kokybei, tas vis tiek itakos netures, ar informacija bus pateikta vienaip ar kitaip ;]

Talkee Talkee
2006 Vasario 25 16:24

Fatalissimo. Tuo klausimu prašome kreiptis į gamintoją. Beje. 19 gal ir aiškesnis, bet pvz lietuvoje pagamintą padangą patvirtino Baltarusija. Tad gamintojas vienas, šalis, kuri patvirtino - kita ;)

Fatalissimo Fatalissimo
2006 Vasario 25 16:16

beskaitant visus zymejimus, iskilo toks klausimas:
kam reikalingas 2-as punktas, jei yra daug aiskesnis 19-as?!
taip pat, kam reikalingas 16-as punktas, jei ta informacija jau pamineta 4-ame?!

DT80
2006 Vasario 25 15:35

Talkee 10 balu .Senai ieashkojau tokio straipsnio :)

Talkee Talkee
2006 Vasario 25 00:37

Na, dabar tikiuosi viskas vietoj.

AntanasP AntanasP
2006 Vasario 25 00:06

ko pasigedau šiame straipsnyje tai visų greičio indeksų žymėjimo..

AntanasP AntanasP
2006 Vasario 24 23:51

super pasiskaityti apie padangų žymėjimų niuansus (y) nuo seniai buvau pasigedęs panašaus straipsnio


 
P
A
T
K
P
Š
S
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 


71.040.604
+22.361
VisoVakar
Nariai24.490+9
Temos4.653+2
Žinutės353.849+256
Komentarai100.193+27
Gyvadėžė678.090+799
Nuotraukos72.891+54
Video3.719+4
Motokatalogas4.174+17