Užsienio naujienos » Baikeriai – taip pat žmonės ir jie neturi žūti tik todėl, kad pasirinko kitą transporto priemonės tipą!

| 2006-04-10 | 21 koment.
Didžiosios Britanijos transporto ministerijos socialinė programa THINK!, kurios pagrindinis tikslas – atkreipti automobilių vairuotojų dėmesį į dvirates transporto priemones keliuose, sulaukė didelio tarptautinio atgarsio. Tarptautinė baikerių bendruomenė tinkamai įvertino britų vyriausybės akciją ir daugelyje šalių nuspręsta palaikyti Didžiosios Britanijos transporto ministerijos iniciatyvą.

Pavyzdžiui: vasarį Pietų Afrikos Respublikos Pinehaven‘o miestelyje, palaikydami britų socialinės programos THINK! tikslus, susirinko keli šimtai motociklininkų. Savanoriai dalino motociklininkams ir automobilių vairuotojams ryškiai geltonas atmintines bei lipdukus, kurie dar kartą primena apie tai, kad kelių eisme be autotransporto dalyvauja ir dviratės transporto priemonės, o eismo įvykių statistika byloja apie tai, jog kasmet užregistruojama vis daugiau avarijų, kurių kaltininkais yra ne motociklų, o automobilių vairuotojai.

 

Vienas iš akcijos dalyvių pažymėjo: „Mes, baikeriai, negalim tikėtis, kad automobilių vairuotojai galvos apie mūsų saugumą, jei mes nepadėsim jiems suvokti to, kaip mes matome kelią ir eismo dalyvius, sėdėdami už motociklo vairo“.

Šiuo atveju (paveikslėlis viršuje) vairuotojas, tikėtina, sukoncentravęs savo dėmesį į priešpriešais atvažiuojantį BMW, bet nereiktų pamiršti ir apie motorolerį, matomą šoniniame galinio vaizdo veidrodėlyje.
Pagrindinės socialinės programos rekomendacijos:

Baikeriui

! Būk pastebimesnis kelyje. Visada važiuok įjungęs priekinio žibinto šviesas (mat ne visose valstybėse šis reikalavimas privalomas) ir rinkis ryškias aprangos spalvas.

! Mokykis ir praktikuokis. Dauguma motociklininkų yra savamoksliai arba mokosi kopijuodami savo draugų patirtį. Praktiniai motociklo vairavimo kursai sumažina šansą pakliūti į avariją.

! Dėvėkite apsauginę ekipiruotę. Skirtingai nuo šalmo, ji ne visuomet išgelbsti gyvybę, bet jos dėka galite išvengti ilgų skausmo mėnesių, odos persodinimo ir chirurginių operacijų.

Automobilio vairuotojui

! Atsimink, motociklas yra žymiai arčiau nei Tau atrodo. Motociklas gerokai mažesnių gabaritų nei kitos transporto priemonės ir, neįgudusiai akiai, atrodo, kad jis dar labai toli. Visuomet pažiūrėk antrą kartą į artėjantį motociklą vertindamas atstumą iki jo, nes, dažniausia, atsargoje turi gerokai mažiau laiko nei galvoji.

! Motociklai važiuoja greitai ne todėl, kad jie viršija leistiną greitį, o todėl, kad jų įsibėgėjimas ženkliai didesnis nei automobilių. Dauguma baikerių linkę paimti pagreitį ir važiuoti priekyje kitų transporto priemonių dėl to, kad tai žymiai saugiau nei važiuoti apsuptam automobilių, kai net menkiausias smūgis gali pakeisti motociklo judėjimo trajektoriją, kas motociklininkui gali pasibaigti rimtomis traumomis, nekalbant apie motociklo pažeidimus.

! Negalima blokuoti manevruojančio transporto sraute motociklo trajektoriją. Nesistenkit užimti tą pačią eismo juostą kuria važiuoja motociklas. Kai automobilis važiuoja labai arti motociklo dideliu greičiu, mažiausia klaida pasirenkant judėjimo trajektoriją, tiek iš automobilio vairuotojo, tiek ir iš motociklo vairuotojo pusės, akimirksniu gali baigtis motociklininko žuvimu.

Taigi, ką galima padaryti?
Viskas labai paprasta – Think Bike! Būkite atidesni už vairo, pastebėkite motociklus ir atlaisvinkite jiems kelyje truputį vietos. Jei matote ar tai iš priekio, ar tai iš galo artėjantį šviečiantį žibintą, prieš atlikdami manevrą palaukite porą sekundžių – tai daug geriau, nei atimti gyvybę nekaltam kelių eismo dalyviui.


Baikeriai – taip pat žmonės ir jie neturi žūti tik todėl, kad pasirinko kitą transporto priemonės tipą!


Plačiau THINK! tinklapyje.

Paskelbė Sennis





Komentarai  Komentuoti gali tik prisijungę Motomanai.lt nariai.
geRIMUKAS geRIMUKAS
2006 Spalio 25 17:10

ei zmones sakot kad niekas LT valdzioje neturi moco o musu visu mylimas ir didziai gerbiamas ir dar labu labiausiai nekaltas PAKSIUS.na cia tik siaip pastebejimas na o as manau ..........dziungliu istatymas skelbia KIEKVIENAS UZ SAVE.......jei nesisaugasi pats tai niekas taves ir neprisaugos vistiek mes dazniausiai vaziuojam greiciau nei musu angelas sargas speja is paskos savo sparniukasis mosykuoti o va kad jam kas kokius sustresnius sparniukus ar su kokiais novorotais pagamintu tai niekas..............(tikrai geriau vaziuoti atsargiau nei namie gipsuotam sedeti ir toki komentara vienu pirstu atitarskinti)

Zioma Zioma
2006 Gegužės 8 16:04

Issiuntinejau straipsni visiems vairuojantiems pazystamiems ir parasiau,kad jie pesiustu savo draugams.Turetu isplisti po eelektronini pasta. :)

regie regie
2006 Balandžio 14 09:18

Manau tikrai reikia pastovaus ir kryptingo darbo ta tema. Skrajutės irgi gera idėja. Vox Populi delfyje įdėtų straipsnį, tik nežinau kiek jį naršo žmonių.
Ir šiaip tą visuomenės nuomonę apie motociklininkus reikia keisti, kažkaip teigiamai parodyti žmones, važiuojančius 2 ratais, gali būti, kad toks darbas kažkada išgelbės ne vieną gyvybę.

yamaha r1
2006 Balandžio 7 23:46

tai va lietuvoje vairuotojai nepripazista motociklo transporto priemone, del to taip ir yra kad nukencia motociklistas o ne masinos vairuotojas.

silainis
2006 Balandžio 6 22:57

as manyciau kad reikia netik i motomanu puslapi ideti toki straipsniuka bet ir i koki delfi ar panasaiai kur zmones kazdien vnarso ir kad pamatytu tokius straipsnius

paskvilis
2006 Balandžio 6 21:45

Geras sumanymas ir as manau visai nevaikiskas....beto, tikrai priversiu sita straipsni perskaityti vairuojantiems seimos nariams :) - nors tai gal kiek irgi vaikiska....

Habibis
2006 Balandžio 6 21:13

Reikia spausdinti skrajutes ir kisti auto uz valytuvu,geriausiai butu vasara palangoje :) nors tai vaikiskas pasiulymas bet :D vis geriau negu nieko (y)

Litas
2006 Balandžio 6 20:01

nu jo reik ka sumastyt

samtis uk samtis uk
2006 Balandžio 6 19:47

Visiskai sutinku "reikia sviesti visuomens". manau daugelis is cia sedinciau vairuoja automobilius ir zino kaip lengvai tas "kudas" motociklas gali pateikti i nematoma veidrodeliu zona ir toku atveju nevisada pades, nei ryskus rubai, nei zvalgymasis i veidrodelius, be to negalima visus sunis sukarti anr auto vairuotoju zinant musus lietuvui nerviga vairavimo stiliu kuris daznai pasireiskia ne tik ant keturiu ber ir ant dvieju ratu. Todel masiau, kad kai kurie kolegos (gal jie cia ir nesedi) rengia stunt varzybas gatvese, vazinejasi saligatveis ir tikisi, kad kiti variuotojai bus budrys tai labai klysta, sakyciau reiktu daugiau kulturos kelyje ir is abieju pusiu. :)

gedzooo
2006 Balandžio 6 18:13

bet manau verta butu pabandyti kazka panasaus isplatint lietuvos visuomeneje,pritariu otis ;)

Talkee Talkee
2006 Balandžio 6 13:53

Matot, esmė tame, kad su motociklais ir jų saugumu susiję straipsniai žurnlaistams mažai rūpi. Atsiverčiau šiandien 15Minučių. Ten kažkur per vidurį straipsnis, kad vėl siaubas sugrįžta į gatves, kad motociklinininkai padaro daug avarijų pavasarį, nors straipsnelyje rašo, kad automobilininkai atpranta žiemą žiūrėti į galinio vaizdo veidrodėlius. Ai žodžiu nelabai kas nori tokius straipsnelius spausdint. Beje laikrašytje nuotrauka kaip R1 ant vienkės važiuoja. Jei gerai prisimenat, straipsnelyje, apie važinėjimą šaltu oru, L rytas irgi įklijavo suzuki važiuojantį ant galinio rato. Tik tas žmonėms ir terūpi

tomasssitas tomasssitas
2006 Balandžio 6 11:39

Kazkada Talkee rase "Lietuvos rytui", gal dabar ir vel butu galima toki straipsneli ten patalpinti ;) ?

Shtrych Shtrych
2006 Balandžio 6 11:08

PVZ - gal galima šį straipsnį ir talkio pasiūlyti į DELFĮ???

otis otis
2006 Balandžio 6 11:01

Nu lietuviškos laidos apie automobilius nelabai turi ką rodyti, tai manau jei atsirastų iš aktyvių motomanų tarpo, kas parašytų jiems laišką sutartų dėl siužeto, tai tikrai kažkas išeitų. Juo labiau, kad sezonas kaip ir prasideda, kokią saulėtą dieną galima susukti reportažą, tam kad labiau patrauktų žiūrinčiojo dėmesį nusifilmuokit su savo žirgeliais, papasakokit apie panašias akcijas, manau liux reikalas išeitų. Lietuva gi maža žiniasklaidos nedaug, tik keli pagrindiniai kanalai vadinasi juos žiūri visi...

Gi motociklas yra vis dar egzotika, o ypač Lietuvoje, o lietuviai mėgsta skandalus, sencacijas, manau mėgsta ir egzotiką :)

Fatalissimo Fatalissimo
2006 Balandžio 6 09:56

as ir apie MIP (masinio informavimo priemones) pagalvojau kai perskaiciau. motomanai daugiau maziau zino tai, kad jie turi saugotis automobiliu, bet turi tai iskirsti butent auto vairuotojai. gaila tai ne kokia sensacija or smth, kad butu galima prastumt i laikrascius ir pan.

Talkee Talkee
2006 Balandžio 6 09:53

(y) Šiandien su senniu žiūriu susirūpinom motociklų saugumu ;) net dvi naujienos tokios. Sėkmės visiems kelyje. Nepamirškit,
"Kad jei patys nesisaugosim, tai kasgi mus apsaugos???"

Tediss Tediss
2006 Balandžio 6 09:45

Tokios akcijos labai reikia ir pas mus. Gaila, kad mažai motociklininkų sėdi arčiau valdžios :) galėtų paspartinti

Shtrych Shtrych
2006 Balandžio 6 09:42

toks pasiūlymas - perkelkit šitą straipsnį į autobanginius, BMW klubą, Opel, peugeot, citroen it t.t. kad jį matytų ne motociklistai, o auto vairuotojai...

tamura750
2006 Balandžio 6 09:03

geriau jau naksčiau prasidėtų akcija, nes musu vairuotojai nelabai pasižymi super kultūra kelyje.

AntanasP AntanasP
2006 Balandžio 6 08:26

labai tikiuosi anksčiau ar vėliau ir lietuvoje prasidės ši akcija. seniai to reikia.


 
P
A
T
K
P
Š
S
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 


71.040.604
+22.361
VisoVakar
Nariai24.490+9
Temos4.653+2
Žinutės353.849+256
Komentarai100.193+27
Gyvadėžė678.090+799
Nuotraukos72.891+54
Video3.719+4
Motokatalogas4.174+17