Motociklizmas » Važiavimas per lietų

| 2008-07-29 | 50 koment.
Važiavimas lyjant lietui miesto gatvėmis gali kainuoti nemažai nervų, bet tai nereiškia jog esant tokioms oro salygoms jūs turite sėdėti namie. Jaigu neužmiršote elementarių taisyklių, važiavimas lyjant bus ne toks ir baisus, kaip gali pasirodyti.

 

STABDYMAS - Atliktų tyrimų duomenimis 85 % motociklistų stabdo neteisingai. Kitaip tariant arba jie net nespėja stabdyti, arba stabdo per staigiai ir užblokuoja ratus. Taipogi nepakankamai arba perdėtai naudojasi priekiniais ar užpakaliniais stabdžiais. Dažniausiai užduodamas klausymas:
"Kaip greitai aš galiu stabdyti šlapiame kelyje?"
Atsakymas paprastas: Pabandykite! Tai nereiškia jog reikia laukti lietaus. Stabdymą pradėkite tobulinti sausame kelyje, sau priimtinu važiavimo greičiu. Kai jausite jog stabdote nepriekaištingai pabandykite tai padaryti šlapiame kelyje ( pradėdami nuo tokio greičio kuriame jūs puikiai valdote motociklą ). Savaime suprantama jog didėjant patirčiai didinamas ir važiavimo greitis.
SUKIBIMAS - Dauguma motociklininkų labiausiai domisi padangų sukibimu su keliu. Šlapiame kelyje, ypatingai posūkiuose, sukibimas būna daug mažesnis nei sausame kelyje. Tokiu atveju vairuokite motociklą lengvai, nedarykite staigių judesių. Taip pat nereikėtų staigiai greitėti, stabdyti ar paskubomis keisti važiavimo krypties. Norėdami pagerinti sukibimą, turėtumėte keisti savo kūno padėtį. Jei sukdami daugiau sversitės į vidinę posūkio dalė motociklui reikės mažiau pasvirti - bus išlaikomas didesnis kontaktinis paviršius su keliu. Savaime suprantama jog šlapiame kelyje didžiulę reikšmę turi ir padangų protektoriaus gylis (kuo projektorius gilesnis - tuo lengviau įšstumti susikaupusį vandenį). Nepamirškite apie paviršius, kurie lyjant lietui tampa labai slidūs, tai - metaliniai dangčiai, baltos linijos ir kiti kelio ženklinimo paviršiai, naujai nutiestas asfaltas ir t.t. Venkite kelio ruožų kur dažnai kaupiasi tepalas, į kiekvieną dėmę kelyje žiūrėkite kaip į labai slidų paviršių ir stenkitės kaip įmanoma saugiau ją apvažiuoti. Posūkiuose labiausiai saugokitės išsiliejusio dizelinio kuro.
STABDYMO KELIAS '' Kas sustos greičiau esant šlapiai kelio dangai - avtomobilis ar motociklas? Dažniausiai automobiliui tai padaryti pavyksta greičiau, todėl turėtumėte pasirinkti saugų stabdymo kelią. Jai automobilio vairuotojas ekstremalioje situacijoje ir užblokuos ratus tai automobilis pradės slysti į šoną. Deja tokioje situacijoje motociklas grius. Jei suklysite ir stabdydami užblokuosite ratą, saugus atstumas - vienintelis šansas, kad suspėtumėte atlaisvinti stabdžius (atgauti sukibimą) ir vėl stabdyti.
MATOMUMAS -
Visi puikiai žinote, kad lyjant lietui matomumas būna labai prastas. Šiuo atvėju svarbiausia kad šalmo stikliukas būtų švarus. Šiek tiek pakreipiant šalmą į šonus galima vandenį pašalinti greičiau. Stenkitės laikyti kaip galima didesnį atstumą iki priekyje esančios transporto priemonės, kad galėtumėte susikurti palankią poziciją ir numatyti visas galimas kliūtis.
SVARBIAUSIA NESUŠALTI Jei patekote i stiprų lietų, greitai imate šalti. Kuo labiau jūs šalate, tuo labiau mažėja rankų ir kojų veiksmingumas. Stabdant svarbu jausti motociklą, sankabą ir greičių dėžę.Jei jums šalta - tuomet jūs negalite tinkamai susikoncentruoti. Prieš renkatis aprangą reikia atkreipti dėmesį būtent į šias priežastis ir pasekmes kokios gali laukti tinkamos aprangos nepasirinkus.
Nesėdėkite namuose esant prastoms oro sąlygoms. Važiuokite ir tobulėkite.

Straipsnį paruošė: Acid



Komentarai  Komentuoti gali tik prisijungę Motomanai.lt nariai.
meeky meeky
2012 Gegužės 3 09:12

po lietum smagu vaziot tik kad visas slapias buni tai nepatogu darosi.
galima oda uzsidet bet vasara labai jau karsta

Gytautas Gytautas
2010 Sausio 24 15:23

Pamenu šią vasarą, išriedėjau motociklu iš kiemo, pradėjo lyti, pamaniau, kad nustos, bet pradėjo pilt kaip iš kibiro ir akimirksniu buvau visiškai visas šlapias. Teko grįžt, persirenkt "odiniu", o tada lietus buvo visiškai nebaisus :) Apranga labai gelbsti. Na, o Romantikui dėl generatoriaus, kaip suprantu važinėji sovietiniu motociklu. Prisiveržk normaliai varžtus ir nebus problemų ;)

irmis73
2009 Rugsėjo 27 19:31

taip tikrai teisybe raso siame straipsnyje,taciau visa tai zinodamas vakar slapiame kelyje nesilaikiau saugaus atstumo ir teko staigiai stabdyti uzminiau ant priekiniu per stipriai tai net nesupratau kaip mocas dingo is po manes,tai siandiena kojite trinu su lioton1000gerai kad mocas smarkiai nenukentejo

Donce24
2009 Liepos 17 07:24

Vaziavau per galinga liuti gal kokiu 15 km, isikes buvau kaip turibut. Autostradoj tai dar nieko, o isukes i savo miesteli pakraupau. Galvojau vsio nedavaziuosiu, keleis upes teka. Vaziuoji ir galvoji, gal cia as su vendens motcu plaukiu, bet tai kaip dabar prisimenu tai ziaurei faina.

Romantikas Romantikas
2009 Birželio 25 13:23

Reiktų parašyt ir apie tai, kas gali atsitikt, jeigu vanduo patenka ant generatoriaus (kai dangčio varžtai būna atsileidę; ir jis, kaip pvz. Minskuose, negali apsaugot nuo generatoriaus sušlapimo ir supurvinimo) bei ant įkaitusio variklio. O tiems, kas važinėja žiemą, kai ant kelių druskos - smėlio - sniego pliurzė, pravartu būtų pasiskaityti apie druskos žalą korozijos atžvilgiu.

tedukas
2009 Birželio 3 17:43

va katik gryzau ...po baisiai slapio marsruto...as tikejausi ,kad bus baisu, bet priesingai buvo ganetinai smagu...aisq praktikos stoka jautesi... kai galas ant posukio uzsinesdavo ar stabdant...bene didziausia problema ,kad laikantis saugaus atstumo nuo masinos...i ta tarpa iskart kisa nosi kitos transporto priemones, tai sukele daug problemu..bet visiskai nesigailiu ,kad vaziavau :) jauciuosi kazko pramokes :)

connor connor
2009 Gegužės 20 15:34

Straipsnis tikrai vertas dėmesio, tik reiktų pabrėžti vieną detalę niekuomet neprarasti proto bet kokioje situacijoje, ir labiau pasitikėti motociklu, nes daugelyje atvejų jis ir gelbėja nuo didesniu problemų. O visa kita su laiku ir patirtimi.

SANARIUKS
2009 Gegužės 18 11:49

GERAS STRAIPSNIS,AS IR NEVENGIU PASIVAZINET PER LIETU AISKU PER JI BUNU GEROKAI LETESNIS ;) YPAC POSUKIUSE.YRA TEKE PAJUSTI KAS ATSITINKA UZBLOKAVUS PRIEKINI RATA NEZINAU ADRENALINO AR ISGASCIO BUVO PILNOS KELNES,NA BET SVARBIAUSIA KAD VISKAS BAIGESI GERAI.VADOVAUJUOS VIENA TAISYKLE '' SKUBEK LETAI'' ;)

arce arce
2009 Gegužės 16 21:55

gyvenu airijoj ir kiekviena diena vazineju i darba su moto o lietus kasdienis dalykas beveik pas mus ,straipsnis labai geras , lyja ar ne jai vaziuosi protaudamas apie savo sauguma tai didelio skirtumo nebus , aisku praktika ir pamokos savo daro :)

Gytautas Gytautas
2009 Gegužės 1 19:44

nepatartina po lietaus važiuot arti automobilių, nors ir būna kartais taip labai šilta :) Bet labai jau pakelia vandenį. Norėčiau pataisyti dėl sakinio "vienintelis šansas, kad suspėtumėte atlaisvinti stabdžius (atgauti sukibimą) ir vėl stabdyti. ". Nors nesu labai patyręs vairuotojas, labiau patyręs automobilistas, kur tai tikrai padeda, bet pabandžius tai padaryti su motociklu, čiut nuo jo nenuskridau. Jeigu užsiblokuoja galinis ratas ir jeigu nors kiek slystelėjo į šoną, tai jau geriau valdyt galą su užspaustais stabdžiais, nes atleidus juos, gali persiverst per priekį.

Yamahazas
2009 Balandžio 21 15:07

Nemegstu vazineti per lietu bet pasitaike :) tai toks dalykas nutiko kai pradejau stabdyti lyjant dideliu greiciu kazkur 150km/h priekiniais ir galiniais truputi,matyt per daug gala uzspaudziau ir motociklo gala pradejo nesioti,staigiai atleidau stabdzius abejus,stojau ant kelio su batais motociklisto ir pradejau padais ciuozti ir taip neleisti griuti motociklui,be to priekiniais stabdziais stabdziau lengvai moto,taip islyginau moto ir niekas nenukentejo :) gal tik batu padai truputi :)

Force
2009 Kovo 24 13:10

nu pernai važiavau per lietų automagistralėj nuo Panevėžio iki Vilniaus, tai daugiau 70 km/h negalėjau važiuoti, pasitraukiau į kelkraštį, nes kai furos lenkia baisu, ir mėto, ir vandenį pila. Beje padangos plikos buvo, tai virš 70 pradėdavo pliaukioti mocas. Tai jausmas nekoks ant 70 130 km nuvažiuot. Dabar susitvarkiau viską, naujos padangos, grandinė, žvaigždės, tepalai, žvakės, filtrai ir t.t., sukišau trečdalį moco kainos, bet manau saugiau bus. ir per lietų greičiau bus galima važiuot.

RAIMISS
2009 Vasario 26 20:28

GERAI PASAKYTA APIE BALTAS LINIJAS IR VISOKIUS METALINIUS DANKCIUS,YPACI CIA ANGLIJIJA LABAI DAUG ZIEDU IR DANGCIU,LABAI PAVOJINGA TAI ANT POSUKIU,TAI LYG ANT LEDO UZVAZIUOTUM.

gorilaz81
2009 Vasario 18 19:00

nu man ce rojus kai gausiu moto tai busiu viska zinantis ir kaip sausam ir slapiam ore stabdyt... ;)

tadas1991
2009 Vasario 16 21:01

Pradedančiam tikrai reiktų pirma pasiskaityti tokius straipsnius. Deja, dažniausiai labiau rūpi važiuoti, nei skaityti. Ir visas šias situacijas išbandyt tenka savo kailiu.

Iš mano patirties dar reikia atsargiai elgtis su gazu pajudant, ypač sukant ar apsisukinėjant iš vietos (nuo sankryžos, šviesaforo ar tiesiog juostos tarpo). Biškį per daug sukteli ir visas motas eina šonu spinduliu aplink priekinį ratą ir kartu tave nusitempia. Gerai jei spėji atleist ir išlygint, bet motas gali "pasodint" tave ant sėdynės, tada užgult šonu ir nespėjus normaliai sureaguot jau batonas.
Na bet čia dar ir pamoka kaip nereikia važinėti plikom padangom :D

Maxxas Maxxas
2008 Lapkričio 21 08:03

Pradedanciam vairuoti pirmiausiai reiketu tokios informacijos, tikrai geras straipsnis :)

SportinisBU
2008 Lapkričio 19 15:28

Na kadaise lakstydavau dviraciu tik vasara :) siek tiek veliau nusipirkau sportini dvirati ir galiu pasakyt kad per lietu ir dar geriau per sniega yra lavinti igudzius :) nors tai tik dviratis, bet ir jis geba greitai vaziuoti ir jam reikia igudziu norint smagiai palakstyti :) su moto per lietu visai nesilta vaziuoti ;) bet nepasakyciau kad labai baisu :) tiesiog reikia suvokti kad kelias nera sausas aisku neprarandant blaivaus proto, tada problemu nekyla :)

Rex rs450 Rex rs450
2008 Spalio 26 10:05

Jo Su stabdžiais Čia teisingai APsoliučiai visas straipsnis geras,Pats esu Važiavęs per LIetų Tai Sušalau Nes visa dieną saulutė Švietė TIk niauktis pradėjo IR pliaupti Lietus pradėjo :D

minusaz
2008 Spalio 20 16:14

super straipsinis :D

PIX
2008 Spalio 19 14:24

Šiltomis žiemomis reikės tik geros aprangos ir tinkamų padangų:

http://www.bikeshop.lt/popup_image.php?pID=3817&image=0

EvE bandit EvE bandit
2008 Spalio 17 13:32

swarbiusia manau neskubejimas tokiom salygom. geras straipsniukas :)

Rex rs450 Rex rs450
2008 Spalio 7 17:13

įdomu,įdomu :)

zvalgaz
2008 Rugsėjo 22 00:13

visa vasara prasivazinejau isvenkdamas lietaus, bet karta teko papulti i pirmaji savo gyvenime lietu..is palangos iki telsiu lijo taip ziauriai, kad net sunku buvo iziureti kelia. susalau labai, bet vaziavau issisiepes is laimes nes dziaugiausi kad toks ekstremalus vaziavimas buvo. Ir va pries savaite vaziavau is klaipedos i vilniu ir ta pacia diena atgal i pajuri, atkarpoje kaunas vilnius ir vilnius kaunas lijo ir vejukas ne is maloniausiu buvo, bet nieko, susalau bet gavau siokia tokia pamoka.

riterizz riterizz
2008 Rugsėjo 11 14:34

Kai susali tikrai menkas malonumas vaziuot

Lekiam
2008 Rugsėjo 8 22:49

Smagu labai , bent jau man. Daug patirties galima igauti manau.

darvas darvas
2008 Rugsėjo 6 22:44

o man ,tai visai smagu per lietu vazinet, tik liutis ,kad didesne butu

Tomash Tomash
2008 Rugsėjo 1 08:55

praeita savaite teko pirma karta vaziuot per lietu, ir visai normaliai :) tikrai nera taip baisu kaip is pradziu gali atrodyti, tik vat rengtis tai kita karta silciau reikes :D

Plx
2008 Rugpjūčio 31 13:05

Viska perskaiciau, puikiai padirbeta :) Neradau klaidu rasyboj :D

xplodeer
2008 Rugpjūčio 28 15:50

jo buvo verta perskaityt :)

Baikeris*
2008 Rugpjūčio 28 12:48

Puikus straipsnis,dekui Acid ;)

kikimoras
2008 Rugpjūčio 25 19:58

geras straipsniukas,aciu :)

CerBeR CerBeR
2008 Rugpjūčio 21 23:07

paskutinis sakinys teisingas. if you don't ride in the rain, you don't ride. puikiausios salygos tobulint igudzius, ismokt pasirinkt trajektorijas ir naudotis stabdziais.

MoTo^CiKliUkE MoTo^CiKliUkE
2008 Rugpjūčio 20 13:56

Niu pagirsiu ir aš :D , tikrai labai šaunus straipsnis ;)

Falcon Falcon
2008 Rugpjūčio 19 23:56

Jau per lietų nepalakstysi :D gali greit pagaut zuikį :D

dow1das
2008 Rugpjūčio 15 02:49

;)

saan saan
2008 Rugpjūčio 14 20:09

aciu uz zinias

DaDu DaDu
2008 Rugpjūčio 10 21:11

vaziavau karta per Vilniu kai liutis buvo, tai ne tai kad baisu buvo, o buvo atvirksciai visai drasu ir labai idomu :)

geras straipsnis.

MaR3L!S MaR3L!S
2008 Rugpjūčio 9 22:49

Neblogas straipsnis

wwwincas
2008 Rugpjūčio 6 20:47

neseniai pasimokiau kad slapiam kely geriau nenaudot priekiniu stabdziu,o jai spaust tai tik vos vos,nes uspaudes kaip sausam kely greitai batonas ir sudile kelnes ir alkunes.Isgelbejo tik tai kad tuscias kelias buvo ir moto apranga

TodasErnis TodasErnis
2008 Rugpjūčio 5 07:29

tik perskaičiau šį straipsnį ir tapačia diena pirma karta per lietu teko važiuoti :)
tai prie paminėtu dalyku reiktu dėmesį atkreipti į provežas kuriuose yra daug vandens ir vairavimo paprastesnio tikrai nepadaro :)

fCk fCk
2008 Rugpjūčio 4 22:58

Dekui uz straipsni...

puliu1
2008 Rugpjūčio 3 22:53

Geras straipsnis

RimasL RimasL
2008 Liepos 31 17:02

Islaikiau praktini egza lietui pilant. Per tikra liuti :D

Pelyte Pelyte
2008 Liepos 31 11:25

Ir dar reikia ryškiai apsirengti, kad kiti vairuotojai pastebėtų :) nuotraukoje pavaizduota

stigass stigass
2008 Liepos 30 23:08

nieka, atleidziu :D as pats irgi rasyt nemoku, tik kitu klaidas matau :)

Talkee Talkee
2008 Liepos 30 19:22

Kęstuti, taisiau taisiau, ale kaip visad nusitaisiau :D Mano kaltė ;)

Liuska
2008 Liepos 30 17:43

tikra tiesa, labai pwojinga ir nemalonu waziuoti per lietu, tuo labiau salta, patyriau savo kailiu ;)

ZLO ZLO
2008 Liepos 30 15:15

Kai lija ~20 km/h leciau vazineju. Stabdymui naudoju abu stabdzius. Kol kas tpfiu tpfiu tpfiu del lietaus problemu nepatyriau. Beje, gilesnio protektoriaus privalumai labai gerai jauciasi per lietu.

AciD AciD
2008 Liepos 30 14:05

Galimas daiktas ;)

stigass stigass
2008 Liepos 29 23:38

Yra rašybos klaidų :)


 
P
A
T
K
P
Š
S
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 


71.040.604
+22.361
VisoVakar
Nariai24.490+9
Temos4.653+2
Žinutės353.849+256
Komentarai100.193+27
Gyvadėžė678.090+799
Nuotraukos72.891+54
Video3.719+4
Motokatalogas4.174+17