Moto paslaugos » Ką reikia žinoti apie motociklų apsaugas

| 2008-11-27 | 7 koment.

        Nemažai mūsų jau yra išbandę keturračių, enduro, krosinių ar žiedinių motociklų važinėjimo malonumus. O kai kas vis dar sėdi ant suoliuko ir varvina seilę, stebėdami savo svajonių motociklą. Kad svarbu pagalvoti apie saugią aprangą, jau žinome, tačiau ar dažnai pagalvojame apie motociklo dugno apsaugą?



 

        Dažniausiai žmonės apsaugomis pradeda rūpintis tik tada, kai jau sulaužo motociklą - komentuoja UAB „Motorider" direktorius . Pavyzdžiui, suplėšytų ašių gumų ne visada lengva įsigyti, be to jų pakeitimas užima nemažai laiko ir reikalauja gerų meistro įgūdžių. O jeigu dar ir variklis pažeistas, apie remonto kainas nutylim. Taigi norėdami, kad antrą kartą taip nenutiktų, keturratininkai perka metalines ATV apsaugas. Ir taip gaunasi lietuviška patarlė - per daug taupus moka du kartus. :)

Dugno apsaugų privalumai:

        Metalinės keturračių dugnų apsaugos būna dviejų tipų: su papildomais tarpais ir be tarpų.
Su metalinėmis apsaugomis motociklai lengviau praslysta per akmenis, kelmus ir kitas kliūtis, apsaugomas variklis, plastikai, rėmas. Profesionalūs sportininkai renkasi apsaugas be papildomų tarpų, nes praslydimas daug geresnis nei su tarpais.



      Tačiau iš apsaugų su skylėm lengviau išplauti purvą. Kokybiškose apsaugose turi būti skylės sniego peiliams ir gervėms tvirtinti bei tepalams išleisti.



        ATV apsaugų dugnas gali būti platus, kad apsaugotų pakojus. Kadangi pakojai dažniausiai būna plastikiniai, tai jie dažnai lūžta.

        Dar keli dažnai pasitaikantys keturračio pažeidimai - išdaužtos lempos bei prakiurę radiatoriai. Lempas ir radiatorius geriausia apsaugoti sumontuojant priekinius ir galinius bamperius.





Dugno Apsaugos storis

        Kai kurie keturračiai gamykliškai jau yra su apsaugomis, tačiau bekelėje pasitikėjimo jos nekelia.
        Kokybiškos dugno apsaugos turi būti bent 4 mm storio, pagamintos iš aliuminio.
Ne taip ekstremaliai važinėjantys, gali įsigyti nestandartines 6mm. plastikines dugno apsaugas, kurios yra šiek tiek pigesnės.



Kalbant apie apsaugas, reikia nepamiršti enduro ir krosinių motociklų dugnų.

Motociklų dugnų apsaugos būna trijų tipų:

  • Apsauga dengianti dugną ir abi variklio puses. Apsaugos skirtos maksimaliai apsaugoti variklį . Jos tinka daugiau profesionaliems sportinikams. Jos yra sunkiausios iš dugnų apsaugų.Tokias vertėtų rinktis tiems, kurie mėgsta itin ekstremaliai pasivažinėti per akmenis, aštrias uolas.


  • Apsaugos dengiančios tik variklio dugną. Apsaugos yra žymiai lengvesnės, tuo pačiu leidžia geriau praslysti motociklo dugnui per kliūtis. Tokių apsaugų pakanka motokroso motociklams, kurie važinėja paprastesnėmis trasomis, bei supermoto tipo motociklams.


  • Bei apsaugos kur galima nuimti variklio šonų apsaugines dalis. Taip galima palengvinti patį motociklą, kai to reikia. Šitos apsaugos tinka visų tipų motociklams.


Radiatoriams apsaugoti yra dviejų tipų apsaugos:

  • Pilnai apsaugai. Apsaugomi radiatorių šonai ir priekinė dalis.


  • Bei palengvintos apsaugos skirtos apsaugoti tik šonus.


        Vėl gi apsaugas reikia rinktis pagal tai, kokiomis sąlygomis važinėjatės savo motociklu.
Kuo sąlygos ekstremalesnės tuo apsauga turi būti didesnė.

        Turintys žiedinius motociklus, liaudiškai vadinamus „britvom", puikiai žino kokį malonumą teikia tokio žvėries valdymas tuščiu, vingiuotu keliu. Kai nepavyksta savo „britvos" suvaldyti, dažniausiai nukenčia motociklo plastmasės. Norint motociklo išvaizdą grąžinti į pradinę išvaizdą, reikia pakloti nemažai pinigų plastmasių tvarkymui, dažymui arba naujų pirkimui.
        Apsaugos gali būti tvirtinamos trijuose vietose: rankenų galuose, prie rėmo ir ant galinės šakės.



        Tačiau reikia žinoti , kad žiedinis motociklas, slysdamas ant šono, ratais liečiasi minimaliai ir nukenčia tik vienas motociklo šonas. Dėl slaiderio, motociklui čiuožiant, padangos kraštas gali taip sukibti su asfaltu, kad motociklas persivers į kitą šoną. O tada jau nuostoliai bus žymiai didesni. Tuomet slaideriai labiau rekomenduotini sportininkams mėgėjams, kurie nevažiuoją į žiedą lenktyniauti.

        Tiems, kas mėgsta ekstremaliai leisti laisvalaikį, būtina pasirūpinti visomis apsaugomis, kad linksmybių ir piniginių neaptemdytų sulaužytas motociklas. Video pasilinksminimas su keturračiais.

 

        UAB „Motorider" motoservisas ankstyvos žiemos proga visiems atvažiavusiems įsigyti ATV dugno apsaugų žiemos sezono metu, jas sumontuos tik už pusę kainos.

 

UAB "Motorider" servisas:
Didvyrių g. 9 Raudondvaris, Kauno r.
Mob: +37068700504
TEL/FAX: +37037549017
www.motorider.lt
info@motorider.lt





Komentarai  Komentuoti gali tik prisijungę Motomanai.lt nariai.
AntanasP AntanasP
2008 Gruodžio 2 00:52

hijo, http://www.motorider.lt

hijo
2008 Gruodžio 2 00:36

man idomu kar galima isigyti enduro apsaugu?

DainiusD DainiusD
2008 Gruodžio 1 20:58

trūksta info apie apie klasikinius choperius jų apsaugas, kokius lankus, kokio skersmens vamzdžius, pagal moto svorį tipą, kad neužsirauti ant neteisingų pigių sprendimų, kurie neduoda jokios naudos dėti, kaip apsaugoti ne tik variklį, bet ir duslintuvą... manau reiktų papildyti

Komjaunuolis Komjaunuolis
2008 Gruodžio 1 18:05

skifmaister, turbut sugalvojo tas kurs daznai ant sono slidinejo ;)

O slaideriai yra gerai, net ir pas mane yra ant rankeneliu, dar planuoju uzdet slaideri kad varikli apsaugot :)

skifmaister skifmaister
2008 Gruodžio 1 02:12

slaideriai yra gerai, tik man įdomu kas pirmas juos sugalvojo ?

AntanasP AntanasP
2008 Lapkričio 28 23:56

nuodugnus straipsnis apie motociklu apsaugas, kartais ne nesusimastai apie papildomos apsaugos variantus.
Pasigedau informacijos ypac aktualios vazinejantiems bekele ir miskais - handlebar rankenų apsaugos yra BŪTINOS, antraip galima smarkiai nustebti važiuojant per krūmokšnius, kurie netikėtai gali užspausti priekinių stabdžių rankenėlę (s)

robertass robertass
2008 Lapkričio 28 11:42

nu tie slaideriukai mazi tai nelabai manau pades jei greitis bus dideis, nu bent kazkiek tai, nuostolis vistiek mazesnis bus


 
P
A
T
K
P
Š
S
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 


71.040.604
+22.361
VisoVakar
Nariai24.490+9
Temos4.653+2
Žinutės353.849+256
Komentarai100.193+27
Gyvadėžė678.090+799
Nuotraukos72.891+54
Video3.719+4
Motokatalogas4.174+17