Žiniasklaidoje » Lietuvos Žinios: Motociklininkai lyg po padidinamu stiklu

| 2009-05-06 | 35 koment.

        Vos atšilus orui gatvėse pasirodo motociklų mėgėjai. Dalis iš jų atsakingai per žiemą pasiruošia vasariniams pasivažinėjimams, bet galima pastebėti ir vairuotojų, kurie nelaiko būtinybe nei vairuotojo pažymejimo, nei šalmo.



 

        Apie 11 tūkst. narių vienijančio motociklininkų klubo "Motomanai" įkūrėjas ir vadovas Antanas Petrauskas teigė, kad tikrai ne visi motociklininkai atitinka visuomenėje paplitusį kelių chuligano tipažą. Priešingai, klubas propaguoja saugų ir tvarkingą važinėjimą motociklu, galvojant ir apie save, ir apie kitus eismo dalyvius.

Rūpinasi patys

        Pernai "Motomanai" pradėjo akciją, kuria ragino vairuotojus būti atidesniais kelyje, lauko reklamos stenduose Kaune buvo pakabinti keturi šios socialinės akcijos plakatai.

        A.Petrauskas atskleidė, kad motociklininkus vienijantis klubas šimet gegužės pabaigoje planuoja surengti dar viena akciją, kuria stengsis paneigti visuomenėje paplitusią nuomonę, kad baikeriai yra pašėlę kelių chuliganai, kuriems negalioja jokios taisyklės, ir įrodyti, jog motociklu galima važineti ramiai ir kultūringai, kaip bet kokia kita transporto priemone.

        Kaip didžiausią nerimą atėjus naujam motociklų sezonui, kuris oficialiai atidarytas gegužės 2 dieną, motociklininkų klubo vadovas įvardijo neatidžius automobilių vairuotojus. Jo teigimu, dažnai vairuojai, prieš darydami manevrą, galinio vaizdo veidrodėlyje ieško kito automobilio, o į motociklą neatkreipia demesio ir jo nepastebi. Taip kyla avarinės situacijos bei eismo nelaimės. Dar viena problema, motociklų entuziasto manymu, yra prasta kelių buklė. "Mes turime du ratus, o ne keturis. Todėl duobės, skalda kelių posūkiuose yra labai pavojinga", - pabrėžė A.Petrauskas.

        Pasak jo, motociklininkas turi pats skirti itin daug dėmesio savo saugumui - atidžiai stebėti kitus eismo dalyvius ir pasirūpinti kūno apsauga. Avarijos atveju motociklininko nesaugo joks transporto priemonės kėbulas, taigi A.Petrauskas patarė apskritai niekur nevažiuoti be specialių kelnių ir švarko ar kombinezono, tvirtų batų, pirštinių ir šalmo. "Perkant motociklą būtina pasilikti ir 1-2 tūkst. litų aprangai. Geriau įsigyti pigesnį motociklą, bet turėti gerą aprangą yra būtina", - tvirtino jis.

Policija atkreips dėmesį

        Lietuvos policijos eismo priežiuros tarnybos Veiklos organizavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Audrius Valatka teigiamai įvertino pačių motociklininkų pastangas rūpintis savo saugumu. "Sveikintina, kai patys motociklų vairuotojai, susibūrę į įvairius klubus patys jų viduje bei viešai, dalyvaudami viešajame eisme ir panašiai, propaguoja saugų eismą, kviečia laikytis KET reikalavimų", - teigė jis.

        Tačiau nepaisant visuomenės iniciatyvų, aukų motociklų avarijose nemažėja. 2006 metais eismo įvykiuose žuvo 15 motociklų vairuotojų, 2007 metais šis skaičius išaugo iki 25, pernai - net iki 31 žuvusiojo, o šimet eismo nelaimėse jau užgeso ne vieno motociklininko gyvybė, nors vasara dar net neprasidejo. Tiesa, eismo ivykių, kuriuose dalyvavo motociklų vairuotojai, pastaruoju metu sumažėjo, bet apie pusę iš jų sukelia patys motociklininkai. 2007 metais įvyko 660 tokių eismo įvykių, iš kurių 311 kartų kaltais buvo pripažinti motociklų vairuotojai, o 2008 metais šie skaičiai atitinkamai sumažėjo iki 506 ir 273.

        Šių metų šiltuoju sezonu policija atkreips ypatingą dėmesį į motociklų vairuotojų drausmę. Anot A.Valatkos, balandžio-spalio mėnesiais policijos pareigūnai organizuos tikslines policines priemones, skirtas šių transporto priemonių ir jų vairuotojų kontrolei keliuose. Bus kontroliuojamas ne tik važiavimo greitis, pavojingas važiavimas, bet ir saugos šalmų dėvėjimas. Neuniformuoti kriminalinės ir viešosios policijos pareigūnai ketina rengti reidus motociklų vairuotojų susibūrimo vietose, tikrinti, ar naudojamos transporto priemonės atitinka nustatytus techninius reikalavimus, ar nėra ieškomos, vogtos, turi reikalingus dokumentus ir ar patys vairuotojai turi teisę vairuoti. Pažeidimams fiksuoti bus naudojamos ir vaizdo fiksavimo priemonės. Be to, pernai išsiplėtė patrulinių motociklų parkas ir dabar tokias transporto priemones turi visi šalies kelių policijos padaliniai.

 

Ilona Staškutė, "Lietuvos žinios"
2009 balandžio mėn. 21 d.

Nnuoroda: Lietuvos Žinios





Komentarai  Komentuoti gali tik prisijungę Motomanai.lt nariai.
vyckakawa
2009 Liepos 7 01:10

PADUOK VAIKUI ZAISLA ,TAI IR PRISIZAIDZIA

SportinisBU
2009 Liepos 4 13:19

Geras straipsnis ;) Ypac cia kzkas del motoroleriu komentavo :) TIkrai kad reiktu tuos vaikus isgaudyti.. Vien pernai per moto atidarymo sezona per motoroleri prie pat manes 2 britvos duzo... ir dar 1 motoroleris nutare vidury kolonos 1 iskelti ir aisq uzkliude NINJA ir dar uzsoko ant atv :D

gulash gulash
2009 Gegužės 11 21:58

Mano manymu, laikykimės nustatytų taisyklių, saugiai važinėkim, ir tada nereiks taip smarkiai apie visus straipsnius ir visas prevencines priemones diskutuoti, kas gerai kas ne. :)

v200x v200x
2009 Gegužės 11 18:33

:D ivairus komentarai ,as tai kzn jei priejs tikrtint tai bbd...o tie kur uzsimusa tai juk ne patys visad kalti,o buna kas atsitinka arba kiti pamaiso...yra daug megeju trugdyt moto

Z3r0 Z3r0
2009 Gegužės 11 08:42

Na kad tikrins, dokumentus, ar ishvis tinkamas transportavimui ash uzh, bet niekad jokiam pareigunui neduosiu savo teisiu, jei ash stoviu... Chia tas pats kas prieit prie piliechio stovinchio autobuso stoteleje, ir paprashyt teisiu C kategorijai... Idijotizmas, kitus dokumentus prasom mielu noru. O teises tikrinkit sustabde, ne susiburimo vietuose..

sharyto1
2009 Gegužės 10 09:27

Gerbemieji stebetik keliuose pastatytus VWCADDY baltos , sidabrines spalvos gal dar ir kitu spalvu gali but , bet jie visada prie kelio tamsintais langais ir matuoja greiti kaip stacionarus inkilai.

Vaflezandis
2009 Gegužės 8 22:39

Geriau įsigyti pigesnį motociklą, bet turėti gerą aprangą yra būtina. Gili mintis

tedukas
2009 Gegužės 8 11:55

Gerbiamieji as ir nesakau ,kad elgiuosi teisingai :) kiekvienas darome nusizengimus (tik nesakykit ,kad jus nedarot) as taip pat neissimtis.Gal del to ,kad as vis dar jaunas(prie vaiku jau nepriskirsiu ) manau ,kad tie apribojimai yra siektiek per greizti :) Beto visuomene nusitacius rodiklius.....jei vienas motociklininkas padare avarija ...tai savizudziais tampa visi....Jei policijos pareigunas israso bauda...tau zmogui visi mentai gaidziai.. ;) cia tik mano nuomone...

P.S. WooDooMan jeigu manes neapmulkino ir uz A1 kategorija staza priskaiciuos Prie A kategorijos tai man kaip ir puse meteliu teliko iki to, kaip tu sakai, pilnavercio motomano :)

valentinas
2009 Gegužės 7 21:35

Del salotiniu liemeniu..atrodyti kaip plugui,ka faru neuzteka...kai pripras prie liemeniu visi irgi taps vel nematomi,ka tada isradinesim? Gal avarinius isijunge dar vazinesim.Idiotams nors kuola tasyk ant galvos vis tiek nematys.

spakainas2003
2009 Gegužės 7 21:33

"jau 2005 metais turejo teise su nedazytomis masinomis budami uniformuoti, matuoti greiti, filmuoti, stabdyti, rasyti protokola ir kita Pastatykit save i policininko vieta, gauni minimuma, ziema sali ant kelio, vasara sunti, pastovi itampa, o dar ir sleptis negalima matuojant greiti, kameros ir tos pazymetos zenklais, tai kaip kontruoliuoti vairuotojus? Autostradoje susimirksi zibintais ir tu gali stovet iki pamelynavimo Keista jusu logika, nepazeidinekit ir nereikes bijoti, kad kazkas su nedazyta masina jus nubaude Taip bus isgaudyti visi ereliai ir kelyje bus ramiau"--vos ne apsiverkiau beskaitydamas apie kenciancius negandas kelyje mentus...pizdiec,motomanu tolerancija bekraste..

WooDooMan WooDooMan
2009 Gegužės 7 12:09

Tedukas... nu bent jau jei tavo profilyje informacija teisinga tai, tokio motociklo negalesi vairuoti dar kaip minimum 3 metus. Kazkaip nelabai "motomaniska". Tie apribojimai skirti ne seip sau (ir tikrai ne tik del kazkokiu "ereliu" ;)

AciD AciD
2009 Gegužės 7 12:09

Na (h) mes jau MC Motomanai pasirodo :) šeip straipsnis neblogas tikėkimes kad avarijų keliuose sumažės ir kitame tokio pobūdžio straipsnyje bus visiškai kitokia statistika.

Manowar Manowar
2009 Gegužės 7 11:34

Tedukai,pagalvok,ar cia labai jau teigiamai elgiesi? Siulau pasiskaityt nuomones apie tai,kas yra motomanai, musu principus ir elgesio taisykles.

tedukas
2009 Gegužės 7 11:02

nu ta salotine liemene gera ideja tikra...bet nu kazkaip nzn vakarais vaziuoajnt tikrai taip deciausi ir as tokia,bet diena juoda apranga ir juodas motociklas iseina is kontrasto kartu su tokia svytincia liemene :)

ralis ralis
2009 Gegužės 7 09:46

naturalu, kad kiekvienais metais vis daugiau motociklininku zuva. viskas yra todel, kad paciu motociklininku skaicius ryskiai padidejo. norint ziuret realias tendencijas reiktu ivertint motociklininku padidejima. bet ta sunku manau ivertint :)

pagirios2
2009 Gegužės 7 09:43

aš ir pasisakau už saugų važevima, tegul policija tikrina ka jiem reikia, pats pradėjau važinėti su salotine liemene, nemanau kad endurui tai pagadins išvaizda, nes norisi dar gyvenime kaška daugeu nuveikti, nei buti suluošintam...

pagirios2
2009 Gegužės 7 09:40

pasiulymas devėti liemenes salotines (kures visi privalome turėti mašinose) , suprantu kad kitiem pagadins motociklo vaizda, bet kaip pagalvoji geriau taves nepamatys ir atsitiks nelaimė ar būsi pastebėtas, bet atrodysi negražiai-saugiai. pats pradėjau dėvėti ir iškarto jaučiasi kaip esi matomas kelyje....
kiekvienas renkasi pagal save...

DainiusD DainiusD
2009 Gegužės 7 09:22

Duota avariju statistika neinformatyvi, jei butu suskaidyta pagal amžių, stažą ir motociklo tipa, manau išryškėtu idomūs faktai, o dabar nėra ką komentuoti, tik patarti, važiuokite saugiai ir nenardykite mieste, nes galite būti nepastebėti, dar tinkamai nepabudusio ryte į darbą važiuojančio automobilisto. Užmiestyje laksto girti automobilistai, nėra saugu, tad būkime atsargūs ir patys..juk atsukti r"jušką" norisi visiems. :D
Straipnyje pamiršo paminėti apie padangas kai iš didelio noro jaunuolis nusiperka motociklą, pagal spalvą ir dizainą bei variklį atkreipkite dėmesį kokio stovio padangos, lengvai pralijes lietutis gali sugadintinti jums moto sezoną...

Saugaus kelio

tedukas
2009 Gegužės 7 07:57

Nieko prieš visus šiuos dalykus , bet asmeniškai aš nepatenkintas tuo, nes esu 17 bet vairuoju klasikini (čioperį) motociklą. Važiuoju atsargiai ir atsakingai su šalmu...bet motociklas neatitinka normų, su kuriomis privalėčiau važiuoti. O per visus tuos erelius ir turiu per policija važiuoti suraukęs subinę.

ezhiukas ezhiukas
2009 Gegužės 7 07:57

oba, pasirodo motomanai klubas ir net 11.000 nariu turi :-] Idomu kaip suskaiciavo? Is visu uzsiregistravusiu turbut 2/3 isvis net motociklo neturi :)

Islandas
2009 Gegužės 6 22:53

www.kawasakimoto.lt cia parasyk ir nuwarysi ant stendo

Gsus Gsus
2009 Gegužės 6 22:45

O aš jiems skambinau dar prieš du mėnesius ir jie nieko neatsakė. Tai puiki naujiena, reikės greitai susiveikt :D

Paraza69
2009 Gegužės 6 22:11

g-sus jaugalima tia atlikti ir LT, pasiskaityk : http://www.biteplius.lt/lt/2forum.showPosts/715451.101-=(1424129928

Gsus Gsus
2009 Gegužės 6 22:05

Tai vat, kad Lietuvoj "neturi metodikos", nors per tiek metų galėjo ir sukrapštyt dyno stendui, bet valstybei nelabai rūpi, na, o servisai kurie tai galėtų padarysi, neturi sertifikato.

Faetonas
2009 Gegužės 6 20:00

ezhyk labai idomiai paklausde istikro kur galima nuvaryt, kad ismatuot kw?

rever rever
2009 Gegužės 6 19:19

Kažkur juk galima nuvaryti moto į ekspertizę, pastatys ant dino ir išmatuos kW.
Šaunus straipnsiukas, tikiuosi ateityje pasikeis mūsų tautiečių nuomonė apie motociklininkus ir jie ims atidžiau važinėti mūsų keliais, dažniau mus pastebės.

Gsus Gsus
2009 Gegužės 6 18:33

Man tai nukris ranka jei dokumentų paprašys, dar prieš pirkdamas motociklą regitroj paklausiau ar tikrai galima pasistačius ribotuvą užregistruot kaip 25kw? Sako aišku galima, na tai nusipirkau, apribojau ir pasirodo prisimelavo ir pas mus matai neturi metodikos kaip patikrinti, tai savo saugumui pasilikau tą ribotuvą, bet dokumentuose tai 70kw, o niekam nerūpi kas ten pas tave iš tikro (-)

Darka^
2009 Gegužės 6 17:07

Dazniausiai policininkai greiti matuoja tose vietose, kur stovi beprasmiski greicio apribojimo zenklai ir kur realiai nesukeldamas pavojaus nei sau nei aplinkiniam gali virsyti greiti daugiau nei +10 kmh. Dar neteko matyti greiti kontroliuojanciu policijos pareigunu tose vietose kur nustatyta greiti virsyti (daugiau nei +10 kmh) butu tikrai nesaugu. Kad kreips didesni demesi ir tikrins dokumentus ieskodami galimai vogtu transporto priemoniu tai tik sveikintinas dalykas, gal maziau ir vogs, nors siais laikais tai sunkiai tiketina.

Gatovas Gatovas
2009 Gegužės 6 16:30

Jau 2005 metais turejo teise su nedazytomis masinomis budami uniformuoti, matuoti greiti, filmuoti, stabdyti, rasyti protokola ir kita :) Pastatykit save i policininko vieta, gauni minimuma, ziema sali ant kelio, vasara sunti, pastovi itampa, o dar ir sleptis negalima matuojant greiti, kameros ir tos pazymetos zenklais, tai kaip kontruoliuoti vairuotojus? Autostradoje susimirksi zibintais ir tu gali stovet iki pamelynavimo :D Keista jusu logika, nepazeidinekit ir nereikes bijoti, kad kazkas su nedazyta masina jus nubaude :) Taip bus isgaudyti visi ereliai ir kelyje bus ramiau.

Gatovas Gatovas
2009 Gegužės 6 16:20

To Zmogus - buk tvarkingas ir nereikes aiskinti savo ir kitu teisiu, o kad parodysi savo dokumentus manau ranka nenukris ;) Mano nuomone daugiausiai reiketu tikrinti motoroleriu vairuotojus, nes ko ne kiekvienas be plastmasiu, numeriu, teisiu ir panasiai, butu mano valia, tai konfiskuociau kiekviena toki agregata :P

popsas007 popsas007
2009 Gegužės 6 16:19

Turi teise jie :) bet tik tokiu atveju jei jie su uniformom... KET parasyta yra kad neuniformuotas pareigūnas negali taves nubausti , stabdyti ir pan...

AntanasP AntanasP
2009 Gegužės 6 16:18

Jei tu motocikla atsistumsi tuomet gal, bet kai is kisenes issitrauks video kamera ir parodys vaizdeli kaip tu i aisktele pats tuo motociklu atvaziavai - tada jau neturesi kur dingti :)

EvE bandit EvE bandit
2009 Gegužės 6 16:15

tas teisybe-bet kai pazymejima parodys tada teks parodyt

AntanasP AntanasP
2009 Gegužės 6 16:14

Motomanai nera nei klubas, nei as esu jo ikurejas :)
Bet sis straipsnis man pasirode informatyvus. yra truputi statistikos, gaila kad tendencijos liudina. tikekimes siais metais busime atidesni ir eismo ivykiu bus maziau..

Zmogus Zmogus
2009 Gegužės 6 16:10

"Neuniformuoti kriminalinės ir viešosios policijos pareigūnai ketina rengti reidus motociklų vairuotojų susibūrimo vietose, tikrinti, ar naudojamos transporto priemonės atitinka nustatytus techninius reikalavimus, ar nėra ieškomos, vogtos, turi reikalingus dokumentus ir ar patys vairuotojai turi teisę vairuoti" (+) Seip tai jie neturi teises klausti mano moto dokumentu jei as stoviu :)


 
P
A
T
K
P
Š
S
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 


71.040.604
+22.361
VisoVakar
Nariai24.490+9
Temos4.653+2
Žinutės353.849+256
Komentarai100.193+27
Gyvadėžė678.090+799
Nuotraukos72.891+54
Video3.719+4
Motokatalogas4.174+17