Motociklizmas » Atmintinė: 10 Punktų, kuriuos turėtų žinoti kiekvienas automobilio ar sunkvežimio vairuotojas

| 2009-05-18 | 26 koment.

        Kelyje yra daug daugiau automobilių ir sunkvežemių nei motociklistų ir kai kurie vairuotojai „nepripažįsta" motociklistų; jie juos ignoruoja (tai nėra daroma specialiai). Stebėk ar nėra motociklistų, ypatingai sankryžose.



 

  1. Kelyje yra daug daugiau automobilių ir sunkvežemių nei motociklistų ir kai kurie vairuotojai „nepripažįsta" motociklistų; jie juos ignoruoja (tai nėra daroma specialiai). Stebėk ar nėra motociklistų, ypatingai sankryžose.
  2. Dėl motociklo nedidelio dydžio, jis gali atrodyti toliau nei yra ištikrųjų. Taip pat dėl to paties yra sunku nustatyti motociklo greitį. Kai stebi eismą lenkdamas, persirikiuodamas, sukdamas, įvažiuodamas ar išvažiuodamas visada prisimink, kad motociklas yra arčiau nei tau atrodo.
  3. Dėl motociklo nedidelio dydžio, jis gali būti jūsų nematomoje zonoje, mirtinoje jam zonoje, taip pat jis lengvai gali „pasislėpti" tarp kitų transporto priemonių, arba gali būti nematomas dėl kliūčių šalia kelio (krūmai, tvoros). Atsižveldamas į tai imkis atitinkamų atsargumo priemonių ypatingai persirikiuodamas, lenkdamas, keisdamas važiavimo kryptį.
  4. Dėl motociklo dydžio, jums gali atrodyti, kad jis važiuoja greičiau nei yra ištikrūjų. Ne visi motociklistai yra greičio demonai.
  5. Motociklistai dažnai lėtina greitį žemesnėmis pavaromis ar „gazo" rankenėle. Tai neįjungia „stopo", todėl laikykis tinkamo atstumo, tarkim 3-4 sekundėm.
  6. Posūkių signalai motocikluose dažnai nėra savaime išsijungiantys, taip pat kaikurie raiteliai, įpatingai pradedantieji, pamiršta juos išjungti. Įsitikink, kad posūkio signalas „tikras".
  7. Motociklininkai dažnai keičia savo vietą eisme tam, kad būtų lengviau pastebimi bei sumažintų aplinkos poveikį (kelio nelygumai, pravažiuojantis transportas, vėjas). Prisimink, kad motociklininkai keičia savo vietą eisme su tikslu o ne tam, kad paišsidirbinėti, užleisti ar pasidalinti eismo juosta.
  8. Manevringumas yra vienas iš motociklų privalumų, ypatingai lėtose eismo juostose. Tačiau nesitikėk, kad motociklistas visada sugebės pasitraukti tau iš kelio.
  9. Motociklų stabdymo kelias beveik toks pat kaip ir tavo transporto priemonės, bet dėl slydimo grėsmės sustojimas sudėtingesnis. Pasirink sau tinkamą atstumą, nes motociklas ne visada gali sustoti „ant monetos".
  10. Kai motociklas juda, negalvok, kad tai motociklas galvok, kad tai ŽMOGUS.

 

Vertė: robas

Redagavo ir į normalią kalbą vertė: RimasL

Šaltinis: www.msf-usa.org

 






Komentarai  Komentuoti gali tik prisijungę Motomanai.lt nariai.
GoldFinch
2009 Lapkričio 20 17:18

Moto vairuotojams taip pat turėtų būti patarimų. Ne vien auto gali apsaugoti. Reikia ir patiems.
Pvz.: Manevruoti tik tarp stovinčių auto.
Stebėti kelią per 2-3 auto į priekį. Tuo labiau, kad sėdėsena tai leidžia.
Nevažiuoti visai prie pat kelkraščio. Moto lygiavertė transporto priemonė ir turėtų užimti visą juostą. Tai dėl kelių priežąsčių - prireikus, yra vietos kur pasitraukti, ir joks auto nebando pralįsti per tarpą, o manevruoja į kitą juostą.
Na ir apranga. Net nuvažiuoti už kampo reiktų apsirengti deramai. Ne visi tą kampą pasiekia neįbrėžti.

Voverys
2009 Liepos 27 10:03

Keliu eismo taisyklese Pr@nkster yra panausaus pobudzio straipsniai, tik jie yra isskirstyti per ivairius puslapius (eismo dalyviu pareigos, pesciuju pareigos, vairuotoju pareigos). Jeigu idejus dar ir si straipsniuka, gautusi, kad skaitoma yra ta pati keleta kartu. As manau reiketu tiesiog papildoma brosiura prideti, kaip atmintine, kai islaikai teorijos egzamina, nes tokie dalykai yra greitai pamirstami ;) beto ne vienas gudrusis lietuvaitis eina i egzaminus beveik nieko neismokes, o tiesiog iskales visus klausimus ir atsakymus ant KET bilietu :D
Zinoma lengva yra kaltinti tuos kurie yra dideli, bet is tikro tai furistai vaziuoja kur kas padoriau nei patys motociklininkai. Cia jau dominuoja tiktais Lietuviskas mentalitetas, kuris yra tikrai ne koks, o ne transporto priemone, kuria vairuoji. Durneliu pasitaiko ir furose ir lengvosiose masinose ir ant motociklu. Beto ne visada suziuresi motocikla kuris skrenda gatvese virs 120 km/h, kai pats vaziuoji 70 km/h ir tada jau kaltinti gali tik pats save. As asmeniskai visada praleidziu norinti pravaziuoti, tiesiog nedalyvauju keliu kautynese :) Manau to uztenka norint saugiau vazineti ;)

Prankster Prankster
2009 Liepos 6 14:46

toki straipsni i vairavimo taisykles reiktu itraukt ;D geras straipsnis

egidassl egidassl
2009 Birželio 17 18:27

kiek teko susidurt tai pavojingiausi vairuotuojai musu dailioji lytis nenuspejamos asmenybes o vedrodelius naudoja tik makijazuj uzsimest dar ira tai garbesnio amziaus zmones cia vel atskira diskusija kada ir kaip reiktu baikt vairavimo staza, o furistus be reikalo cia uzsipuolet , tai mandagiausia kategorija
p.s. as ne furistas :D cia pastebejimas is patirties :S

spakainas2003
2009 Birželio 4 14:05

Motociklisto pagrindiniai bruozai-vairuoja blaivas,saziningas,labai isaukletas,IQ koficientas virs 152,....tu kur gimei augai?

Manowar Manowar
2009 Gegužės 25 14:27

Joa,tikrai,vištos kadangi dažnokai nevairuoja išgėrusios,ir visos su atitinkamu IQ koeficentu (nes žemiau 152 dirbti furistais neimama), tai ne jie mums gresmė, o mes jiems! Taigi nuostabiausioji,labiausiai išauklėta ir sąžiningiausiai vairuojant kategorija-mūsų furistai! Nedryskite paneigti :) )))

motango motango
2009 Gegužės 24 00:16

Oi vaikučiai, :D gal nebejuokinkit liaudies su savo pamokymais furistam. :D Geriau jau patys išmokit savo pyrdas vairuot. :D Kaip skant, kiaušiukai vištas moko. :D :D

2ratai 2ratai
2009 Gegužės 23 16:27

O, dar! Furistai dabar labai technologiskai pazenge.
Gali vaziuodami kalbetis per Skype, ziureti filma, ar zaisti zaidima. Kodel gi neprastumus taip letai slenkancio laiko kol sedi uz vairo?

2ratai 2ratai
2009 Gegužės 23 16:22

robas +10
Daug geriau paciam zinoti "ka turi daryti" kiti. O kas garantuos, ar naudosis tais patarimais net ir paskaite?
O jau tada spelioti: mato tave ar ne, suks ijunges posuki ar ne ir t.t.
Nori isbandyti ar esi lamingas:
1. Tikekis kad esi matomas kai vaziuoji pagrindiniu keliu.
2. Vaziuok salia automobilio.
3. Stabdydamas varikliu neliesk stabdziu rankeneles, kojeles.
4. Nesinaudok posukiu signalais (sutaupysi laiko).
5. Nezvilgciok i veidrodelius, nes esi greitesnis.
Jei po tokio pasivazinejimo liksi gyvas - tau sekasi!

RonelyBaiku
2009 Gegužės 23 12:03

Naudingas straipsnis. Dar nuo savęs pridedu, kad vairuotojas persirikiuodamas ar įvažiuodamas į kelią turėtų įvertinti, kad motociklas/motoroleris yra normalaus pločio transporto priemonė, o dviratis/mopedas (iki 45 km/h, iki 50cc), neįgalaus žmogaus vežimėlis ar kelio darbininkas užima pusę juostos. (t.y. nesitikėti, kad galima tiesiog įtalptinti save į juostą, kuria važiuoja motociklas ar prispausti dviratininką 'milimetronu' prie šaligatvio. Visus lėtus ir kūdus reikia lenkti išvažiuojant į antrą juostą) :)

bikers
2009 Gegužės 21 10:51

:)

robas robas
2009 Gegužės 20 19:36

Rimas
Na ka as.. ka as.. as pats apakes :)
Aisku atmintine labiau keturiu ir daugiau ratu vairuotojams, ... galiu pasiulyt ir dviem ratams...
kiekviena is siu punktu pritaikykit sau ir saugokites...pvz.:
1. Sankryzose "furos" nemato lengvuju tai kur jau ten jus pastebes?
2. Del tavo zirgo dydzio tu atrodai toliau nei esi istikruju, tas pats liecia ir tavo greiti.
3. Del tavo zirgo dydzio tu lengvai gali pasislepti....(nebutinai nuo policijos)
4. Paslemekas gali neteisingai apskaiciuoti tavo ir ratu greiti, galvodamas, kad tu "gazas dugnas".
5. Keturiu ratu (ir daugiau) vairuotojas galvoja, kad tik jis gali sekmingai stabdyti varikliu...
6. Nesitikek, kad moteris rodydama kairy posukio signala pasuks i desine... ji gali nuvaziuoti ir tiesiai. (no offence - tiesiog pritaikiau anegdota)
7. Automobilis gali issokti i antra juosta (vien todel, kad pirma ismusta "furu" ir duobeta.
8. Nesitikek, kad automobilis pasitrauks tau is kelio.... ji saugo daug metalo, nusistatymas pries, ir apskritai jo garsinis signalas stipresnis :)
9. Tu gali sustoti "ant monetos", vaziuojantis paskui gali taupyti ant geresniu padangu...
10. "...Mano ratai blizga, as gerai vairuoju..."

Kaip sakiau nieko asmenisko, ir kazi Rimai, kaip galvoji? ar ides musu atmintine "kaip apsisaugoti nuo zhuliku?"

RimasL RimasL
2009 Gegužės 20 17:43

Opa! Tai ir mane cia iraset. Pamirses sita tekstuka visai buvau. :)
Beje, patarimai tinkamai isversti tinka ir motociklistui, antai kaip bent kiek spustelt stabdi letejant ar nebut "mirties zonose".
Saunuolis, robai :D

Ponas Vanagas Ponas Vanagas
2009 Gegužės 20 11:30

BUGai, as vis dar mokausi kaskart :) Bet jei pasiulyciau kokiam automobilistui kaskart pasitikrinti ar motociklo "posukio signalas tikras", tai manau, kad irgi sulaukciau pasiulymo pasitikrinti... :D

omkas omkas
2009 Gegužės 20 11:16

Aš pritariu Zmogus, kad reikia į laikraštį kur susitart, o šeip ačių aš ir pats mašiną vairuoju, tad neprošal buvo paskaityti.

Deiminux Deiminux
2009 Gegužės 20 10:58

Reiketu rimtai ne y motomanai.lt ydet o y furistu puslapi gal bent naudingiu butu :D niekam jokiu priekaistu tik seip pastebejimas ;)

connor connor
2009 Gegužės 20 10:03

Kalyje yra visokiu, bet jai neatsikratysi nes taip tyri būti, bet gatvėse yra tikrai nestabilios būsenos vairuotoju kurie visiškai nemasto, o vadovaujasi biesas žino kokiom taisyklėm... jei tave apsilenkia ir prieš pat nosį užlenda nepalikdami prieki transporto priemonei judėti tai aš be žodžiu...
Regitroje turėtu būti netik saugaus eismo ir kelių eismo klausimai bet ir intelektualus klausimai pagal kuriuos nustatytu psichine žmogaus buklia. Nes su tokiais vairuotojais kaip Lietuvoje motociklininkas priverstas pažeidinėti greičio, eismo juostose taisykles.

Prosas Prosas
2009 Gegužės 20 08:29

+1 daranius , ponas vanagai o Jus dar vis nemokedamas vazhinejate? Zhibutes vandalinat?

Tomukas Tomukas
2009 Gegužės 20 00:23

Pritariu vanagui ir daraniui

Daranius
2009 Gegužės 19 23:06

Kas jau kas, bet tai fūristai kelią mato kaip trim akim, čia blondinių ir senų pirdylų prie vairo pasisaugoti reikia, o ne tų, kurie baronką sukdami duoną šeimai uždirba

T N T T N T
2009 Gegužės 19 20:50

straipsnį reikėtų idėt į www.tautieciai.lt (furistu forumas)

Zmogus Zmogus
2009 Gegužės 19 20:16

nekarta vos nelikau prispaustas prie bordiurio...tokį straipsnį reikėtų kurnors kitur įdėti gal pasiūlyti į laikraštį (+)

Ponas Vanagas Ponas Vanagas
2009 Gegužės 19 17:15

Pritariu Arnui. Pirma patys ismokim vaziuoti taip, kad butume pastebeti, o jau tada rasykim savo patarimus auto vairuotojams.

pIscIs pIscIs
2009 Gegužės 19 17:11

Reikėtų įtraukti į visų kategorijų vairavimo teorijos egzaminus... :V

arnas87 arnas87
2009 Gegužės 19 16:30

motomanai.lt si saita turbut kiekvienas sunkvezimio vairuotojas lanko ;]

fanatikas fanatikas
2009 Gegužės 19 16:13

Tokius punktus būtu labai pravartu kiekvienam persiskaityt...


 
P
A
T
K
P
Š
S
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 


71.040.604
+22.361
VisoVakar
Nariai24.490+9
Temos4.653+2
Žinutės353.849+256
Komentarai100.193+27
Gyvadėžė678.090+799
Nuotraukos72.891+54
Video3.719+4
Motokatalogas4.174+17