Motociklizmas » Teisingas požiūris į keturračius pagal keturračių naudojimą reglamentuojančius teisės aktus

| 2009-11-26 | 15 koment.

Pirmiausia apie klasifikavimą kurį manau žinote ir yra nustatytas Transporto priemonių klasifikatoriuje patvirtintame LR Susisiekimo ministro įsak. 2001-01-29 Nr.21. Pagrindinė riba 15 kw galingumo ir 400 kg svorio priemonė. Iki numatyto parametro priemones registruoja VĮ Regitra, o virš, ž.ū. skyriai, kurie yra savivaldybių administracijų struktūriniai padaliniai.



 

        Keturračių naudotojai kurių technika galingesnė nei 15 kw ir sunkesnė nei 400kg privalo priemonę registruoti kaip savaeigę žemės ūkio mašiną ir turėti tam skirtas teises, pagal kategorija SM.

        Detaliau apie keturračių naudojimą kurį galima išskirt į du budus t.y a) važinėt priemone pramogaujant sau, bet neteikiant paslaugų ir b) kai priemonės naudojamos pramogai teikiant paslaugą kitiems, įrengiant trasas nuo 0,5ha plote su paslaugų kompleksais ir 1 ha plote.

        Keturračiais galima važiuot pakankamai daug kur jei protą pasiimi kartu. Pirmiausia jei važiuojama keliais, reikia vadovautis numatytais KET reikalavimais kurių nekomentuosiu tik paminėsiu, kad ne tik su keturračiais , bet ir kitomis priemonėmis nuvažinėt nuo kelio kur nėra įrengta, negalima. Kelias - tai reikia suprast, kad ne vien asfaltuotas ar kitas stambesnis kelias, bet ir 1,5 m pločio keliukai esantis miškuose ar laukuose. Todėl keturračiais galima važiuot ir nac. parkų, regioninių parkų, draustinių teritorijose esančiais keliais, tabu yra rezervatai kuriuose, bet koks asmenų lankymasis yra ribotas. Minėtose teritorijose esančiais laukais važinėt jau reikia kai ką žinot. Parkų teritorijos yra zonuotos į draustinius ir kiekvienas parkas turi savo nuostatus kuriuose yra nustatyti reikalavimai įvairiai veiklai. Apie tuos nuostatus, žemėlapius ir kitą svarbią informaciją galima sužinot jų internetiniuose puslapiuose, pvz.: http://www.grazute.lt (Gražutės regioninis parkas kuris yra Zarasų r.) arba http://www.vstt.lt (saugomų teritorijų tarnyba , kuriai pavaldžios visos saugomos teritorijos ir čia patalpinta visa informacija apie LR teritorijoje esančius parkus ra saugomas teritorijas).

        Nesaugomose teritorijose a) atveju, po laukus gali važinėt jei esi žemės savininkas arba susitaręs su savininku, nors medžiotojai važiuoja ir be susitarimo. Jei norite pasidaryt, kad trasa butu įdomesnė svarbu labai nekeist žemės reljefo, saugot armennį žemės sluoksnį jį nustumiant ir susandėliuojant, nenaudot trasos komerciniais tikslais ir trasos plotas negali būt didesnis nei 1 ha ploto. Tabu yra:

  1. Vandens apsaugos juostos, kurios yra nuo 5 iki 50 metrų nuo vandens linijos. Juostose veiklos reglamentavimas nustatytas LRV nutaryme Nr,343(Žin. 1992 Nr.22-652), XXIX sk., Saugomų teritorijų įstatyme (Žin.2001 Nr.108-3902) 5 skyrius. Ir to pačios sk. 20p.
  2. Miško žemėje miško paklote. Reglamentuota Lankymosi miške taisyklėmis (Žin.1996 Nr.120-2833) 11p.,12p. Tai netaikoma jei važiuoji miško keliukais. Noriu atkreipt dėmesį dvejais atvejais; tai ,kad yra apleistų keliukų ir tiktu pasivažinėjimams ir tai, kad reikia nepamirš, kad miške gyvena paukščiai ir žvėrys- jiems tam tikrais periodais reikia ramybės. Paukščių perėjimo ir jauniklių atsivedimo laikotarpiu. Noriu paminėt, kad net miško darbai yra ribojami Pagrindinio miško kirtimų taisyklėmis LR AM įsak 2005-10-15 Nr.D1-613 14.5 p. nuo 03.01 iki 08.01.
  3. Piliakalnių apsaugos zonomis ir jais.
  4. Pelkėmis ir šaltinynais. Čia turiu mintyje, pelkė tai yra pelkė, o ne bala
  5. Atodangų, ozų, akmenynų šlaitais. Bet kokiu atveju gamtos objektas tūri būt paskelbtas nutarymais. Nors vaizdingos vietos yra pačių mūsų turtas.

        Mano manymu, šiuo metu keturračių ir kitų moto naudojimas yra naujas laisvalaikio praleidimo ekstremalus būdas. Jis yra gana plačiai propaguojamas. Todėl naudojant tokias priemones, ne visada gali pataikyt į įstatymų rėmus, juolab įvertinus žmogiškąjį faktorių. Todėl manyčiau legalių trasų įrengimas, Lietuvoje būtu nauja verslo niša ir priemonių prekiautojams ir paslaugų teikėjams.

        Trasų įrengimui reikalavimai prasideda, kada trasos plotas viršija 0,5 ha plotą įrengiant trasos aptarnavimo objektus joje ir viršija 1 ha plotą be objektų įrengimo. Pradžia yra nuo žemės nuosavybės dokumentų ir pateikiant planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo paraišką, kaip nustatyta Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatyme (Žin.2005Nr.84-3105, red. 2008 Nr.81-3167) . Kaip reikia rengt paraišką, yra nurodyta LR AM patvirtintoje metodikoje Dėl planuojamos ūkinės veiklos atrankos metodinių nurodymų patvirtinimo (Žin.2006 Nr.1-129) ir teikiama tam LR RAAD (regioniniam aplinkos apsaugos departamentui) kurio kontroliuojamoje teritorijoje numatote rengti trasą. Vėliau prasidėjus nurodytam procesui prasideda trasos projektavimo darbai jei pareikalauja savivaldybės vyr. architektas.

        Gal tai atrodys iš pirmo žvilgsnio sudėtinga, tačiau praktika jau yra. Teisinės informacijos galima rasti LR AM internetiniame http://www.am.lt puslapyje regioninių aplinkos departamentų puslapiai, galima rasti naudojant trumpinius Utena - urd, Vilniaus -vrd, Klaipėdos -krd ir t.t., pvz.: Utenos RAAD http://urd.am.lt. Vilniaus RAAD http://vrd.am.lt/VI/index.php
Nesinori kalbėt apie baudas, bet bendram žinojimui. Pagal LR ATPK

  1. Vandens telkinių apsaugos juostų pažeidimas 55 str. įspėjimas arba bauda nuo 50 iki 100 lt bauda
  2. Lankymosi miške taisyklių pažeidimas 70 str.1 d. įspėjimas arba bauda nuo 25 iki 50 lt, važiavimas transportu bauda nuo 50 iki 100 lt.
  3. Važiavimas per žolinę dangą ar miško paklotę jai yra padaryta žala, įspėjimas arba bauda nuo 100 iki 200 lt
  4. Saugomų teritorijų rėžimo pažeidimas 76 str. 1,2 str. įspėjimas arba bauda nuo 50 iki 300 lt.

        Tai gal butu tiek trumpai. Jai tuo ką nors padėjau ir radote naudos, busiu laimingas padėjęs. Atskiri atvejai gali buti aiškinami kitaip. Svarbiausia žinot savo teisias. Jai iškils kitų aplinkosauginių klausimų, dirbtuvių eksploatacijoje ar naudojant vandens techniką ar šiaip, ir jei mano turimos žinios leis, prašau kreipkitės.

 

EIMANTAS PUODŽIUKAS (eimukass)
P.S. Mano el. paštas naudojamas darbe - e.puodziukas[kilpelė]urd.am.lt

Lietuvos Respublikos APLINKOS MINISTERIJA Utenos regiono aplinkos apsaugos departamentas

 

Komentaras kilo po Aplinkos Ministerijos kreippimosi AM: DĖL VAŽINĖJIMO MOTORINĖMIS TRANSPORTO PRIEMONĖMIS GAMTINĖSE TERITORIJOSE





Komentarai  Komentuoti gali tik prisijungę Motomanai.lt nariai.
PaGirinis PaGirinis
2010 Sausio 22 15:19

>bombardier< is dalies tu teisus tik prie sm kategorjos turi buti antspaudas skm ir apacioje kur papildoma inf sunkusis keturratis motociklas (tada jau mentam jokiu klausimu nekyla) pats tokias teises turiu, cia visa inf kas ir kaip http://www.metal.lt/mokykla/keturraciai.php

Jarek
2010 Sausio 10 11:30

turiu wiena klausima ar Bashan keturaciai yra geri?

aicho aicho
2010 Sausio 6 23:23

dekingas uz info

bombardier bombardier
2009 Gruodžio 24 18:15

to pagirinis - sm kategorija tinka,skm- tai ta pati sm tik supaprastinta del keturaciu,cia kaip su b1,jei turi b tai ir b1 gali vairuoti

PaGirinis PaGirinis
2009 Gruodžio 3 16:48

Keturaciam reikalinga SKM (sunkusis keturatis motociklas) ir jokios tr ar sm kategorjos netinka.

vatas vatas
2009 Gruodžio 1 22:18

Sveiki, o kur galima vazineti su "maximiniais china" keturraciais, kai jau parduotuveje raso, jog regitroje neregistruojami. Ar jais galima vazineti pvz: misko keliais, zvirkeliais...Kalbu iki 15kw.
Gal galetu atsakyti tikrai zinantis,o ne siaip nuomone destantis megejas.

Cikas
2009 Gruodžio 1 13:34

TR1 (60kW). SZ yra savaeigės žemės ūkio mašinos (visokie kombainai) ir aukščiausia kategorija SM savaeigės ne žemės ūkio mašinos. WooDooMan > iš šio parašymo "Keturračių naudotojai kurių technika galingesnė nei 15 kw ir sunkesnė nei 400kg privalo priemonę registruoti kaip savaeigę žemės ūkio mašiną ir turėti tam skirtas teises, pagal kategorija SM." man labiausiai patinka žodelis IR, tai reikškias turi tenkinti abis sąlygas tada registruoji kaip savaeigę žemės ūkio mašiną. Bet dauguma ATV yra mažiau nei 400 kg bet >15 kW kaip tada?

eimukass eimukass
2009 Lapkričio 30 18:07

Nelabai is mano srities, bet manau TR1 auksciau nei SM. Reiks pasidomet

WooDooMan WooDooMan
2009 Lapkričio 30 12:38

Cikai, aiskiai parasyta turi tureti SM kategorija.

Cikas
2009 Lapkričio 29 20:34

Labai geras straipsnis, ačū Eimantui. Tik va turiu klausimą. Dabar turiu TR1 teises tai kokius keturračius galiu vairuoti t.y. kokios yra masės ir galios apribojimai. Tarkim ar galėsiu vairuoti ATV iki 400 kg bet galingesnį nei 15 kW?

MX1
2009 Lapkričio 26 21:00

Saunuolis, nors vienas issamiai isaiskino teises, o tai atrodo kad motociklistas is vis beteisis...

WooDooMan WooDooMan
2009 Lapkričio 26 17:24

Saunuolis eimukas! Puikus aktyvaus tyrimo pavyzdys :) Dabar ir ATV/Endurinukai neverks, kad skriaudziami ir gal net verslininku/investuotoju atsiras. FTW!

Ezellor
2009 Lapkričio 26 14:57

Oficialiai kelių ir keliukų yra tikrai daug. Siūlau nusipirkti savo regiono topografinį žemėlapį 1 prie 50 000 ir patyrinėti (Vilniuje, parduotuvė sėlių gatvės pradžioje, būna ir Maximose). Tenka jojant ar endurinant pagal žemėlapį varyti tai vietomis tie keliai iš viso išnyksta (žemėlapiai daryti pagal 96 m aerofoto). Taigi, šūdais pabraidyt yra kur ir legaliai, plius, dar gerą darbą padarysit - legalų, pamirštą keliuką išvažinėsit, gal koks grybautojas su golfeliu kelią ras ;) .

misterX misterX
2009 Lapkričio 26 14:56

Pasirodo važinėti miške ir važinėti miške keliukais yra du skirtingi dalykai. Šiaip tai įdomus straipsniukas.

AntanasP AntanasP
2009 Lapkričio 26 11:02

Na štai, taisyklių santrauka su paaiškinimais. Ačiū Eimantui, vystom diskusiją toliau ir ieškom ką galim padaryti vardan problemos sprendimo, tik nereikai verkti, kad vėl nėra jokių pasiūlymų


 
P
A
T
K
P
Š
S
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 


71.040.604
+22.361
VisoVakar
Nariai24.490+9
Temos4.653+2
Žinutės353.849+256
Komentarai100.193+27
Gyvadėžė678.090+799
Nuotraukos72.891+54
Video3.719+4
Motokatalogas4.174+17