Žiniasklaidoje » Lietuvos Žinios: Keliuose - problema ant dviejų ratų

| 2010-04-21 | 25 koment.

Motociklinikų sezonas oficialiai prasidės tik gegužės 1 dieną, bet atšilus orams didžiausi plieninių žirgų mėgėjai jau išriedėjo į gatves. Papildę eismo dalyvių gretas jie neišvengiamai pateko ir į avarijų suvestines.

Nutirpus paskutiniam sniegui keliuose greta automobilių atsiranda ir vis daugiau dviračių transporto priemonių - motociklų ir motorolerių. Tai paaštrina amžinus automobilių ir motociklų vairuotojų nesutarimus. Pastarieji automobilinkus kaltina neatidumu, dėmesio į dvirates transporto priemones nekreipimu, automobilių vairuotojai tipinio motociklininko portretą piešia kaip nuolatos greitį viršijantį kelių chuliganą, o policijai kasmet tenka užduotis tarp drausmingų motociklininkų ieškoti savo ir kitų saugumu nesirūpinančių skrajūnų.



 

Pradeda stebėti

Lietuvos policijos Eismo priežiūros tarnybos Veiklos organizavimo skyriaus viršininkas Jaunius Malinauskas tvirtino, kad policija daugiau dėmesio motociklų vairuotojams pradėjo skirti jau nuo balandžio 1 dienos, o skaudžių nelaimių padaugėjimo su nerimu laukia gegužę, kai prasidėjus motociklų sezonui dviračių transporto priemonių keliuose ypač padaugėja. "Pavasarį atkunta taip vadinamieji "kelių ereliai", todėl bus pasitelktos visos priemonės. Specialių akcijų metu bus matuojamas greitis, atliekami patikrinimai", - teigė J.Malinauskas.
Policija šįmet tikina radusi būdą kaip pažaboti greičio mėgėjus magistralėse, nes anksčiau jie be baimės skriedavo būdami tikri, kad patruliai net užfiksavę viršytą greitį pažeidėjo nepavys. Kadangi motociklai priekyje neturi valstybinio numerio, greičio viršytojai nekreipdavo dėmesio ir į stacionarius greičio matuoklius, tačiau nuo šiol kai kurie fotografuojantys radarai bus nukreipti link tolstančių transporto priemonių ir fiksuos motociklus iš galo. Taip pat J.Malinauskas žadėjo daugiau dėmesio skirti važinėjantiems "be galvos". "Daugiau dėmesio bus skiriama dviračių transporto priemonių ir keturračių motociklų vairuotojų pavojingam ir chuliganiškam vairavimui. Skirsis ir patruliavimas - dalis pareigūnų persės ant motociklų, eismą stebėsime nežymėtais policijos automobiliais. Greitis bus matuojamas stacionariais matuokliais ir automobiliuose įrengtais radarais", - dėstė pašnekovas.

Triukšmadariai netramdomi

Naktimis po miesto centrą važinėjantys motociklininkai labiausiai piktina gyventojus, negalinčius ilsėtis dėl galingų transporto priemonių skleidžiamo triukšmo. Tačiau eismo priežiūros specialistai šios problemos spręsti nėra pasiruošę. J.Malinauskas tvirtino, kad pernai kartu su techninių apžiūrų įmone "Transeksta" policija bandė matuoti ar motociklų duslintuvų skleidžiamas garsas neviršija leistinos normos, tačiau ši akcija nebuvo itin sėkminga. "Gal per vėlai susiėmėme. Policija pati neturi garso matuoklių, todėl teko dirbti su "Transekstos" specialistais", - teigė jis. Tačiau panašu, kad pareigūnai nepasimokė iš praėjusių metų klaidos, nes šįmet dar nėra apsispręsta ar duslintuvų skleidžiamo garso stiprumas bus matuojamas. "Jei padažnės tokie atvejai, kai skleidžiamas garsas viršys normą, tada žiūrėsime, ką daryti", - teigė J.Malinauskas.
J.Malinauskas pabrėžė, kad policija nėra nusistačiusi prieš motociklų vairuotojus ir pripažino, kad didelė dalis jų yra drausmingi eismo dalyviai. Anot jo, stovėjimo aikštelėse besibūriuojančių motociklininkų patruliai nevaikys, nebent susirinkusieji viešai vartotų alkoholį, triukšmautų ar kitaip pažeistų viešąją tvarką. "Yra ir tvarkingai važinėjantys, turintys visus dokumentus, taigi ar verta juos vaikyti, jei jie nekelia jokių problemų?", - retoriškai klausė J.Malinauskas.

Pasipylė nelaimės

Didesnio dėmesio kelių chuliganams būtinybę įrodo eismo įvykių suvestinėse pasirodžiusios pirmosios aukos. Praėjusią savaitę beveik kasdien įvyko po nelaimę, kurioje žuvo ar buvo sužaloti motociklu važiavę žmonės. Tiesa, ne visų eismo įvykių kaltininkai buvo motociklo vairuotojai - automobilių vairuotojų neatsakingumas taip pat dažnai tampa susidūrimo su motociklu priežastimi.
Antrąją šv.Velykų dieną Anykščių rajone, Raguvėlės kaime, žuvo motociklą „Honda XL 600" vairavęs, neturėjęs teisės vairuoti 35 metų šio kaimo gyventojas. Be šalmo važiavusio vyriškio gyvybė užgeso jam atsitrenkus į pakelės medžius.
Balandžio 7 dieną Marijampolėje avariją sukėlė neblaivus automobilio vairuotojas. Nepastebėjęs priekyje važiavusio motociklo „Suzuki GSX-R 600", vyras atsitrenkė į jo galinę dalį. Dėl patirtos kojos traumos motociklo keleivė paguldyta į Traumatologijos skyrių. Kitame įvykyje nukentėjusiai motociklo keleivei lūžo koja, kai ją vežęs vilnietis nesuvaldė transporto priemonės ir pora nukrito. Dar dvi nelaimės įvyko savaitgalį - vienoje jų buvo sužalotas neblaivus pėstysis, o kitoje susižalojo keturračio motociklo nesuvaldęs vairuotojas.

Nėra vieno kaltojo

Labai skirtingomis aplinkybėmis įvykusios eismo nelaimės sufleruoja, kad nėra vienos nuolat problemas keliančios eismo dalyvių grupės. Motociklinikų bendruomenės "Motomanai" įkūrėjas Antanas Petrauskas teigė, kad eismo nelaimių galėtų būti mažiau, jei tarp motociklininkų ir automobilių vairuotojų atsirastų daugiau abipusio supratingumo ir atidumo. "Kaip visada po ilgo žiemos laiko, kai motociklininkai išvažiuoja į gatves, vairuotojai būna neįpratę jų matyti. Turi praeiti tam tikras apsipratimo laikotarpis. Vairuotojams reikėtų atidžiau apsidairyti prie sankryžų, ar pagrindiniu keliu neatvažiuoja motociklas, įprasti dažniau žiūrėti į galinio vaizdo veidrodėlius persirikiuojant", - tvirtino jis. Pasak patyrusio motociklininko, eismo įvykių, į kuriuos patenka dviratės transporto priemonės, pagausėjimas pavasarį pastebimas ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Nors dažniausiai motociklų susidūrimai įvyksta su automobiliais, nevertėtų visos atsakomybės suversti ant pastarųjų vairuotojų pečių. "Vienas efektyviausių būdų apsisaugoti yra pačiam motociklininkui važiuoti itin apdairiai, stebėti kelią ne tik už save, bet ir už automobilininkus", - dėstė A.Petrauskas.

Begalviai netoleruojami

Motociklininkų bendruomenės įkūrėjas patarė kritiškai įvertinti ir savo motociklo būklę - patikrinti, ar stabdžių kaladėlės nesusidėvėjusios, ar nenudilęs padangų protektorius. Be to, kaip jokios kitos transporto priemonės vairuotojui, motociklininkui ypač svarbi yra apranga, nes nelaimės atveju smūgiai kliūva tiesiogiai jo kūnui. Reikėtų apsirūpinti ne tik gyvybiškai svarbiu šalmu, bet ir specialiu kombinezonu, batais, pirštinėmis.
Pasak A.Petrausko, vis daugiau žmonių renkasi motociklą ne tik kaip būdą laisvalaikiui praleisti, bet ir kaip kasdieninę transporto priemonę važiuoti į darbą. Tam itin populiarūs yra nedaug degalų vartojantys motoroleriai.
Kaip tarp automobilių vairuotojų, taip ir motociklininkų tarpe yra ir ramių, atsakingų vairuotojų, ir tikrų kelių chuliganų. Pašnekovas tvirtino, kad motociklų mėgėjų tarpe nėra toleruojami neatsakingi "ereliai", besielgiantys su motociklu tarsi su žaislu ir manantys, kad važinėti be šalmo ar lakstyti dideliu greičiu yra šaunu. "Jei jie negalvoja apie save, turėtų susimąstyti nors apie aplinkinius - kitus vairuotojus, pėsčiuosius, vaikus. Jie bet kada gali išbėgti į gatvę, o tada sustabdyti motociklą bus per vėlu. Toks kietumo demonstravimas yra visiškai nepriimtinas", - komentavo A.Petrauskas.

Vairuotojų daugėja

Tokių kelių chuliganų kasmet pagausėja pavasarį, nes vos gavę teisę vairuoti motociklą ne visada suvokia galimas savo elgesio pasekmes. Netrukus šalies keliuose pasirodys dar daugiau motociklų ir mopedų vairuotojų, nes VĮ "Regitra" jau paskelbė pradedanti A kategorijos vairavimo egzaminų sezono pradžią. Teisę vairuoti motociklus be galios apribojimų gali gauti sulaukę 21 metų amžiaus arba turintys ne trumpesnį kaip dvejų metų A kategorijos motociklų su apribojimais vairavimo patirtį.
Nuo 18 metų amžiaus gyventojai gali įgyti teisę vairuoti A kategorijos transporto priemones su apribojimais - motociklus, kurių galia ne didesnė kaip 25 kW ir galios ir svorio santykis ne didesnis kaip 0,16 kW/kg.
Šešiolikmečiams leidžiama laikyti egzaminus A1 kategorijos motociklams vairuoti. Jų variklio darbo tūris turi būti ne didesnis kaip 125 kub.cm., o galia neviršyti 11 kW.
Pačių paprasčiausių dviračių motorinių transporto priemonių - mopedų - vairuotojais gali tapti vos 15 metų sulaukę jaunuoliai. AM kategorijos vairuotojo pažymėjimas išduodamas išlaikius tik teorinį egzaminą.

 

Ilona Staškutė, "Lietuvos žinios"
2010 balandžio mėn. 14 d.

Nuoroda: Lietuvos Žinios





Komentarai  Komentuoti gali tik prisijungę Motomanai.lt nariai.
Profligate
2010 Balandžio 28 22:38

beje apie tvarkyngus vairuotojus ir pastebi...15min buvo nufimuotas vienas tvarkyngai vaziuojantis

SportinisBU
2010 Balandžio 27 22:08

O tai kaip jums kerstas? Pravaziavau pro viena RAV4, neuzilgo sustojau ir jis mane aplenke o kai vel ji prisivijau esant intensyviam eismui eme vilktis vos 30km/h, apvaziuoti bw 1 galimybe, kirsti dviguba istisine linija, bet tokios rizikos sau neisruosiu prsiimti... O pagalvojus ka tas vairuotojas islose kad mane taip uzstates verte vilktis? Gal kad degalu sutaupys? :D Loginada su tais motorolereis bus didele beda atidaryme sezono, kai viduryje kolonos ims vel vienkes kelnoti bei taip uzleks ant kitu moto... Kaip kad buvo pernai ir uzpernai... Isvis galetu tie plerpalai 50cc su kudykiais uz vairo vaziuoti kaip ATV, paciam gale kolonos... :)

vygiux vygiux
2010 Balandžio 27 08:50

sutinku su tais kurie teigia, jog automobilistai tiesiog biesinasi, kai jiems tenka stovi kamštyje, o tu ramiai prabirbini pro šoną... :)
o dar labiau nervinasi juodų ir blizgančių "laivų" ir "tankų" vairuotojai- vieną tokį kai aplenkiau, tai po to jis mane tyčia prispaudė prie bordiūro, o pabandžius apvažiuot iš kitos pusės- bandė ištumt į priešpriešinę juostą. na,bet ligonių yra visur...

Eibas
2010 Balandžio 26 09:29

Vis girdziu planuojancius uzsidengti, paslepti numerius po spartu it t.t. Ar yra didele beda pristabdyti bent vaziuojant pro radara? Juo labiau, kad jie statomi realiai pavojingose vietose.

Loginanda Loginanda
2010 Balandžio 23 06:48

Pats laikausi mašinos teises, tai užknisa motoroleriai lakstantys belekaip ir nežinantys KET.

Bet, nieko blogiau nėra už pėščiuosius!

eimukass eimukass
2010 Balandžio 22 17:31

Pasipiktinimą moto vairuotojų atžvilgiu iš tam tikros dalies visuomenės kelia jos nesveikas pavydas, o tada ir visi kalti ir blogi. Gal tegul didieji moto tramdytojai pasižiūri į automobilistus jų važiavimo kultūrą ir visumoj kiek jie žmonių ištaško keliuose... Pas mus gal tik pareigūnai tvarkingi kurie banditizmą dangsto.

marihuana marihuana
2010 Balandžio 22 16:14

Besirdis 100% tiesa pasake.

BeShirdiS BeShirdiS
2010 Balandžio 22 12:05

Siaip siuliciau nesigilinti i tai kas neisvengiama, maziau galva skaudes, visada buvo prisiplojusiu ir bus. Visi esam skirtingi asmeneybes ir skirtingai galvojam. Tad laukim Geguzes 1d. ir smagiai sudalyvaukim vaziavimu kolonoi :)

Quicker Quicker
2010 Balandžio 22 09:51

Blogiausia tai, kad pastebi aplinkiniai tik tuos erelius, o tvarkingu juk niekas nemato, nes jie i akis taip nekrenta ir laikrasciai neraso apie tai, kad motociklas tvarkingai vaziuoja :) Raso tik apie prisiplojusius. Be to ir avarijos dazniau ne del motociklininku kaltes buna...

DjRamas
2010 Balandžio 21 22:42

Mūsų ir KET tikrai su durnom spragom. Yra ką keisti iki normalumo. Tema plati, bet visi kalbam apie tą patį. Nuomonių daug. Reiktų bent jau pasistengti, kad viskas neitų dar labiau į blogąją pusę. Pagerinti esamą situaciją - sunku ir to niekas neapsiima. O pamėginti būtų verta.

marihuana marihuana
2010 Balandžio 21 22:13

Mano nuomone, tai per daug ispustas burbulas. Normalu, kad uzsimusa. Tai statistika. O kiek laiko praleidziu kelyje, nera ten jokios sumaisties, jeigu visi laikytusi KET irgi butu nesamone, pas mus viskas labai tvarkinga. Paziurekim i Turkija ar Indijos vairavimo kultura - ten tai reiktu tvarkos.

diedas
2010 Balandžio 21 21:52

Manau geriausia policijos priemone pries keliu erelius butu padariti - viena diena metuose eisma be jokiu taisikliu,normalus zmones ta diena is namu nosies nekistu o ereliai tiek motociklistai tiek automobilistai issilakstitu issidauzitu,nebebutu kam lakstit ir kitiems saugiau butu po to vazinet.

DSc0rp DSc0rp
2010 Balandžio 21 20:12

As tai stengiuosi kuo maziau vazinet su moto mieste nes bijau bobu ir pensininku ir nekniskit proto, kad moterys gerai vairuoja pats tuo isitikinau. aciu nereikia. Nuvaziuoju i uzmiesti kur nera nei masinu, nei pesciuju, nei mentu, nei duobiu. Zodziu, idealus kelias vaziuot su sportbike.

DjRamas
2010 Balandžio 21 17:54

O taip, Rasa gerą pavyzdį davė. Per radiją teko girdėti tą patį, ką ji pacitavo. Ir ne vieną kartą. Daug kas motociklų nemėgsta, nes laiko juos "užsimušimo" technika.. Daug kas nesupranta, kad TIKRAI didžioji motociklistų dalis važinėja normaliai, t.y. padurniuoja visi, tai normalu, bet tai daro atsakingai ir su saiku. Pačiam teko matyti kažkokį "erelį" su geltona britva, dėja nepastebėjau kokia, kuris lakstė Žvėryno plentu, pro "Panoramą" nesveikai ir kaip tik būnant lauke pasigirdo už posukio dūžtančių stiklų ir skilančių plastmasių garsas. Po poros minučių atlėkė greitoji pagalba. Faktas, kad prisiplojo stipriai, nes lėkė tikrai dideliu greičiu. O žmonės pamato tokį vieną, kitą ir automatiškai susidaro blogą įspūdį apie kiekvieną, kas vairuoja du ratus su varikliu. Motoroleristai kartais tikrai naglai elgiasi, miestuose ypač teko pastebėti, kad braunasi tarp automobilių nežiūrėdami. Kaip automobilių vairuotojai gali mus mėgti per tokius asilus.

Loginanda Loginanda
2010 Balandžio 21 14:20

Prišika keli, kenčia visi.
Siūlau stabdyt visus motorolerius iš eilės, galiu lažintis kad 70% jų su netvarkingais dokumentais. no offence

zefyras zefyras
2010 Balandžio 21 14:13

techninių apžiūrų įmonė "Transeksta"
gerą čia pavadinimą išsirinko :D
ereliai anksčiau ar veliau prisiploja, tik gaila priploja ir nekaltus...

ceberis ceberis
2010 Balandžio 21 13:21

kas del sezono atidarymo ,tai jau vazineju nuo balandzio pradzios.Pasidziaugiau tris sav vazinejimusi ir se tau uzkiso snukuti auto ir teko lengvai plotis ,mocas prasosi daug remonto ,paciam apibrozdinimai ,o kaltasis mat sako nepastebejau ,pasimeciau toks jo pasiteisinimas.duosiu patarima ,drauskites kasko ,nes tada sansu daugiau ,kad transporto priemone pataisys .p.s nelaime uzsienyje.

Popsas Popsas
2010 Balandžio 21 11:55

Vazineju motociklu i darba ir nesiruosiu su mocu 8 km vaziuoti apie 30 min, kai su motu atvaziuoji daug greiciau kamstyje vaziuodamas letai tarp automobiliu ...

TodasErnis TodasErnis
2010 Balandžio 21 11:54

Kodėl kiekviename straipsnyje Antanas vadinamas motomanų bendruomenės įkūrėjas? Nežinantis žmones gali pagalvoti kad taip ir yra.

rever rever
2010 Balandžio 21 11:53

Quicker, čia kaip ir automobilistai pavydi, kad jiem tenka stovėti eilėje, dėl to psichuoja? :)

Quicker Quicker
2010 Balandžio 21 10:43

Mano manymu didžiausią supriešinimą kelia motociklininkai landžiojantys kamščiuose tarp automobilių. Nori, nenori po tokio manevro - kiekvienas važiuojantis iš paskos neigiamai galvoja apie motociklistą ir stengiasi užkišti... Vairuokim tvarkingai, nepasiduokim masinei psichozei ;)

Rasa Rasa
2010 Balandžio 21 09:35

Atkreipiau dėmesį, kad žiniasklaida dažniausiai suformuoja neigiamą motociklisto paveiklą. Per radijo žinias skambanti pranešimo pradžia - "Keliu chuliganai motociklistai ir vėl gasdina automobiliu vairuotojus..." Manau komentaru daugiau nereikia...

atstovas atstovas
2010 Balandžio 21 09:04

tai va, reikia gerinti motociklistu ivaizdi...

Horas Horas
2010 Balandžio 20 23:59

LIETUVOJE NERA NEI VIENO RADARO SAUDANCIO I GALA

DjRamas
2010 Balandžio 20 23:54

Antano atsakymai konkretūs ir teisingi.
Apie tai, kad dabar kai kurie radarai "šaudys" ir iš kito galo - kelių eismo inspekcija galėjo patylėti, jeigu tikrai norėjo gauti rezultatą. Juk niekada nėra problemos nusiimti, arba užsidengti numerį važiuojant pro "radaringas" vietas, kelių ereliai nepražus.. Nėra gerai, kai laksto kaip nesveiki, taip per kelis chuliganus žmonės pradeda piktai žiūrėti į kiekvieną, kuris vairuoja motociklą, nesvarbu, kad tvarkingai. :) Kitą vertus.. bendruomenė yra bendruomenė ir ją, kaip ir kitas - sudaro spalvingi asmenys. :D


 
P
A
T
K
P
Š
S
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 


71.040.604
+22.361
VisoVakar
Nariai24.490+9
Temos4.653+2
Žinutės353.849+256
Komentarai100.193+27
Gyvadėžė678.090+799
Nuotraukos72.891+54
Video3.719+4
Motokatalogas4.174+17